De Vinyljaren in ‘The Story Of’ keert terug naar juni 1972

In de laatste week van de maand juni zenden de programma-makers van ‘The Story Of’ weer een aflevering uit van ‘De Vinyljaren’. Samen met heerlijke muziek uit die tijd wordt dit een uurtje nostalgie in ‘The Story Of’ van de programmamakers Roel van den Oever, Frank Stoute, Kees de Klerk en Bob den Breeijen. Op vrijdag 24 juni wordt het programma van 18.00 uur tot 20.00 uur uitgezonden. Deze aflevering staat in het teken van ‘De Vinyljaren’ met dit keer aandacht voor het jaar juni 1972. Vier onderwerpen, die zich in dat jaar afspeelden waren:

1. Rijsoord werd afgelopen zaterdag eindelijk kampioen!
Wat vele niet voor mogelijk hadden gehouden is afgelopen zaterdag toch gebeurd. Rijsoord kampioen in de derde klasse van K.N.V.B. Afgelopen zaterdag gebeurde het in Klaaswaal. Tot nu tot had Klaaswaal nog geen punt verloren in de competitie en was hierdoor vrijwel zeker van het kampioenschap. Maar zaterdag gebeurde het onmogelijke, Klaaswaal werd met 2 -1 verslagen en Klaaswaal zag hierdoor het kampioenschap aan haar neus voorbij gaan. Trainer L. van Graafeiland was dolgelukkig en omhelsde stuk voor stuk al zijn jongens. Bij terugkomst in Rijsoord nam het elftal plaats op een wagen en werden rondgereden door heel het dorp. Rijsoord helemaal door het dolle heen, ze werden hierbij natuurlijk toegejuicht door al hun dorpsgenoten. Volgend seizoen spelen ze weer in de 2e klasse na een jaar van afwezigheid en worden misschien wel weer kampioen. Maar wel in juni 1972.  

2. Er komen in Rijsoord bejaardenwoningen.
Als het mee zit kan in oktober begonnen worden met de bouw van 26 bejaardenwoningen aan de Waaldijk in Rijsoord. De vergunningen en financiering is rond, dat kan dus geen probleem meer zijn. Maar er is nog wel een ander probleem, er ligt nog steeds geen riolering aan de Waaldijk. Er bestaan wel plannen voor om dit uit te voeren. Maar wanneer dit gaat gebeuren is nog steeds de vraag. Bepaalde straten en wegen zijn in Ridderkerk nog steeds niet aangesloten op het riool. Dus ook de Waaldijk, met 28 huizen erbij zal de vervuiling in de Waal sterk toenemen. Dat wil natuurlijk eigenlijk niemand. De kosten om riolering aan de leggen zijn ook aanzienlijk hoog en drukken zwaar op de begroting van de gemeente. Maar de bejaarden moeten tenslotte ook ergens wonen. We gaan het zien hoe dit gaat uitpakken, maar wel in juni 1972.  

3. Gaat Ridderkerk de finale halen van spel zonder grenzen?
Afgelopen zaterdag is de Ridderkerkse ploeg vertrokken naar het Duitse eiland Syit. Als derde Nederlandse ploeg gaat men toewerken om een plaats in de finale te veroveren in de Zwitserland . Na Franeker en IJsselstein mag Ridderkerk bewijzen of ze een plaats in de finale kunnen veroveren. De concurrentie is zwaar en hierna komen er nog 4 Nederlandse ploegen die meedingen naar een plaats in de finale. De Ridderkerkse ploeg is in ieder geval goed getraind door Aad de Zeeuw, hun ploegleider. Of dit genoeg is zal de tijd leren. Er gaan met deze reis bijna geen supporters mee, daarom kunnen de mensen bijna alleen hun volgen via de TV. Deze week staan ze op de voorpagina van de Combinatie samen met burgemeester Kees Verplanke, maar wel in juni 1972.  

4. De Harmonie in Slikkerveer bestaat 80 jaar.
Dinsdag 15 juni jl. was het 80 jaar geleden dat deze muziekvereniging werd opgericht. Afgelopen vrijdagavond werd hierdoor een feestelijke jubileum concert in de Elektrozaal in Slikkerveer gehouden. Op de zaterdagavond hierna werd hiervoor voor leden en oud-leden een receptie gehouden ook in de Elektrozaal. De Harmonie is nog steeds een bruisende vereniging die met zijn tijd mee gaat. Dat was vooral op vrijdagavond te horen op het concert dat zeer gevarieerd was. Er werden o.a. nummers gespeeld uit de musical Hair. De goed gevulde zaal kon dit goed waarderen en gaf het orkest telkens een daverend applaus. De vereniging is in 1892 opgericht door de heren Romeijn en Heester. In de loop der jaren heeft het orkest al diverse prijzen behaald op diverse concoursen en heeft o.a. ook opgestreden met het bekende trio The Shepherds. Met hun dirigent de heer J. Koops gaan ze zeker nog vele succesvolle jaren tegemoet, maar wel in juni 1972     

Uiteraard kunt u hierbij passende muziek verwachten, dat destijds werd uitgebracht op vinyl. Het programma wordt herhaald op dinsdag 28 juni tussen 22.00 en 24.00 uur.

De uitzendingen van Radio Ridderkerk zijn te beluisteren via de ether op 105.7 FM en wereldwijd via internet: www.rtvridderkerk.nl. Daarnaast is Radio Ridderkerk ook te beluisteren via TV Ridderkerk, via Ziggo Mediabox kanaal 912, Ziggo met CL+ module op kanaal 363, KPN kanaal 1377, T-Mobile 767, Tele2, Vodafone kanaal 2129 , via de RTV-Ridderkerk APP en de TuneIn app.

Foto: Fedor Vogel