In de laatste week van de maand april zenden de programma-makers van ‘The Story Of’ weer een aflevering uit van ‘De Vinyljaren’. Samen met heerlijke muziek uit die tijd wordt dit een uurtje nostalgie in ‘The Story Of’ van de programmamakers Roel van den Oever, Frank Stoute, Kees de Klerk en Bob den Breeijen. Op vrijdag 26 april wordt het programma van 18.00 uur tot 20.00 uur uitgezonden. Deze aflevering staat in het teken van ‘De Vinyljaren’ met dit keer een selectie uit de Amerikaanse Top 100 van 22 april 1989. Vier onderwerpen, die zich in die periode afspeelden waren:
1. Er bestaan theaterplannen voor het centrum.
Al geruime tijd wordt gesproken dat Ridderkerk een eigen theater nodig heeft in het centrum. De gemeente heeft het oog laten vallen op het Hema gebouw. Bovenop dit gebouw zou goed dit theater gebouwd kunnen worden. Het Hemagebouw is 600 m2 groot en daarom prima geschikt om het theater bovenop te bouwen. Volgens een ambtelijke werkgroep moet dit theater zoveel mogelijk multi functioneel zijn. Alles moet mogelijk zijn, behalve echte grote producties die zijn voor Ridderkerk niet haalbaar. In het gebouw kunnen congressen- beurzen en concerten gehouden worden, maar ook muziekverenigingen uit Ridderkerk zouden dit theater willen gebruiken voor hun uitvoeringen. Ook filmvoorstellingen zouden hier prima gehouden kunnen worden. Alleen wordt begroot dat per jaar de gemeente 4 ton kwijt is om dit theater te laten draaien. Bovendien bestaan ook nog plannen om dit theater bij sporthal de Fakkel te bouwen. Ze zijn er nog niet uit welke keus gemaakt moet worden, misschien een prachtig theater op de Hema of bij de Fakkel in de toekomst maar wel in april 1989.
2. In de Oudheidkamer is te zien de tentoonstelling “Rijsoord en de vlassers”.
Alie van Nes heeft afgelopen vrijdagavond deze tentoonstelling geopend over de vlasindustrie in Rijsoord. Ze hield een toespraak over deze vlasindustrie die door de eeuwen heen in dit dorp actief was. De meesten mensen in dit dorp verdienden hun brood in dit vlas. Door de komst van kustvezel in de jaren 60 werd deze vlasindustrie de nek omgedraaid. In 1968 werden alle werknemers ontslagen en werd het vlas geschiedenis. Oom Jos heeft een boekje gemaakt over de geschiedenis van deze bedrijfstak. Er zijn 2000 boekjes gedrukt 1600 exemplaren zijn gestuurd naar de leden van de oudheidkamer. De 400 boekjes die over waren echter in no time uitverkocht. Daarom heeft het bestuur besloten om een flink aantal exemplaren bij te laten drukken. Vrijdag waren een flink aantal mensen op deze tentoonstelling afgekomen en er werden heel wat herinneringen opgehaald. Dokter Creezee had samen met zijn zoon Jos 2 prachtige maquettes gemaakt over dit dorp in een ver verleden. Rijsoord en het vlas zal altijd bij elkaar blijven horen, ook in april 1989.
3. Activiteiten op Koninginnedag in Ridderkerk.
Koninginnedag zal dit jaar gehouden worden op 29 april. Te beginnen met om 9.30 een aubade voor het gemeentehuis. Joost van Beek geeft met zijn eigen koor een optreden met een door hem zelf geschreven lied ons Oranjehuis, dat voor de eerste keer ten gehore gebracht gaat worden. Hierna treed Jennifer van de Hoek op met haar kinderkoren. Harmonie Slikkerveer sluit deze aubade af met een feestelijk optreden. In de middag kan men terecht bij schietvereniging Sint Joris aan de Ringdijk. Waar bezoekers kunnen ervaren hoe leuk het schieten is. In de middag wordt in Oostendam een spellenmiddag georganiseerd voor de kinderen door de speeltuinvereniging. In Rijsoord zal een puzzelrit gehouden worden voor speciaal de auto’s. In de avond wordt Koninginnedag afgesloten met een groot oranjeconcert in de Fakkel. Hier treden op Marie- Cecil Moerdijk en de Poolse sopraan Aldry Kowska, ook treden op deze avond amateur musici en zangers op. De gehele avond staat onder leiding van dirigent Joost van Beek. Maar wel in april 1989.
4. De Rijsoordse molen gaat verplaatst worden naar de Waalweg.
Al vele honderden jaren staat deze molen ( De Kersenboom) aan de Waaldijk, in vroegere tijden nog Oudendijk geheten. Al vele jaren wordt op deze molen geen graan meer gemalen en werd voor vele andere dingen gebruik. Op een bepaalt moment was er zelfs een winkel in gevestigd die hippe kleding verkocht. Er is nu een stichting opgericht onder de naam de Rijsoordse molen. Deze stichting wil nu deze molen weer in oude glorie herstellen. Ze hebben bij de gemeente en het rijk subsidie aangevraagd om dit voor elkaar te krijgen. Ook wordt verwacht dat het bedrijfsleven hier geld in wilt steken, maar ook giften van particulieren zijn van harte welkom. Als de molen verplaatst is, is het de bedoeling dat de molen weer gewoon graan gaat malen. Een aantal bakkers hebben al toegezegd dat ze dit graan gaan afnemen. Ook particulieren kunnen hier meel kopen. We gaan zien wanneer dit gaat gebeuren, maar wel in april 1989.
Uiteraard kunt u hierbij passende muziek verwachten, dat destijds werd uitgebracht op vinyl. Het programma wordt herhaald op dinsdag 30 april tussen 22.00 en 24.00 uur. De uitzendingen van Radio Ridderkerk zijn te beluisteren via de ether op 105.7 FM en wereldwijd via internet: www.rtvridderkerk.nl. Daarnaast is Radio Ridderkerk ook te beluisteren via TV Ridderkerk, via Ziggo Mediabox kanaal 912, Ziggo met CL+ module op kanaal 363, KPN kanaal 1377, Odido kanaal 767, Tele2, Vodafone kanaal 2129 , via de RTV-Ridderkerk APP en de TuneIn app.