Radio en TV

De Vinyljaren in ‘The Story Of’ uit januari 1985

In de laatste week van de maand januari zenden de programma-makers van ‘The Story Of’ weer een aflevering uit van ‘De Vinyljaren’. Samen met heerlijke muziek uit die tijd wordt dit een uurtje nostalgie in ‘The Story Of’ van de programmamakers Roel van den Oever, Frank Stoute, Kees de Klerk en Bob den Breeijen. Op vrijdag 26 januari wordt het programma van 18.00 uur tot 20.00 uur uitgezonden. Deze aflevering staat in het teken van ‘De Vinyljaren’ met dit keer aandacht voor januari 1985. Vier onderwerpen, die zich in dat jaar afspeelden waren:

1. Werkloosheid blijft in Ridderkerk groot probleem.
In zijn nieuwjaarstoespraak ging burgemeester Cees Verplanke hier uitgebreid op in. Het belang van de scheepsbouw neemt in Ridderkerk elk jaar af. Daarvoor dient vervangende werkgelegenheid voor in de plaats te komen. Maar dit valt op dit moment nog zwaar tegen om dit op gang te brengen. Het industrieterrein Donkersloot 2 dat in 1984 aangelegd is kent een moeizame start. In dit jaar is slechts 1 Ha verkocht van de 40 ha in totaal. In 1985 is 2 ha verkocht en in dit jaar hoopt men 7 ha te verkopen alleen is dit nog lang niet zeker. Bedrijfsleven en overheid moeten alles op alles zetten om meer werkgelegenheid naar Ridderkerk te krijgen. Alleen dan zal de werkloosheid dalen in Ridderkerk. Van de beroepsbevolking in Ridderkerk zijn 1900 personen werkzoekend, vorig jaar was dit nog 1800 personen. In procenten is dit 11,4 % van de beroepsbevolking.

Landelijk is dit 17,1 % van de beroepsbevolking, daar steekt Ridderkerk nog relatief goed bij af. In zijn Nieuwjaars toespraak van volgend jaar hoop onze burgemeester betere cijfers bekend te kunnen maken. Maar wel in januari 1986.    

2. Nieuwjaars jazzfestival in de achterkamer van dansschool Jaap van der Graaf.
Ja u leest het goed, ook voor jazzmuziek kunt u tegenwoordig terecht in Ridderkerk. Op zaterdagavond 12 januari begint dit festijn om 9 uur in dansschool Jaap van der Graaf. De oude jazz staat op deze avond centraal. De Engelse zangeres Rose Mitchell treedt op, ze wordt op deze avond begeleid door het Jazz orkest The Hot Papa’s. Rose Mitchell heeft inmiddels haar sporen in de jazz verdient door o.a. op te treden met Mister Acker Bilk en Kenny Ball. Ook op deze avond zal ze bewijzen dat ze met deze oude jazz een perfecte show kan neerzetten. Behalve dat u komt luisteren op deze avond is het ook de bedoeling dat u naar de dansvloer komt om lekker mee te swingen op deze oude jazz. De intree bedraagt 5 gulden maar wel in januari 1986. 

3. Informatieavond over koopwoningen in Drievliet.
Op donderdagavond 24 januari a.s. is er informatieavond over koopwoningen in zaal Sint Joris aan de Westmolendijk. Voorlopig worden er 17 huizen gebouwd aan de Kornhoen in Drievliet. Bouwbedrijf Fraanje gaat deze huizen bouwen als een z.g.n leerlingen bouwproject. Jonge aankomende bouwvakkers gaan deze huizen bouwen onder leiding van leermeesters, zodat ze het vak kunnen leren. Deze huizen worden verkocht voor prijzen die variëren van Fl. 141.500 t/m Fl. 143.500. Voor hele loop van de hypotheek moet 4,5 % rente betaald worden. Dit percentage zal dus niet meer veranderen gedurende de loop van deze hypotheek. Bovendien kunnen bewoners een premie tegemoet zien van Fl. 6500 van de overheid een half jaar na dat ze de woning betrokken hebben. Kortom een zeer betaalbaar huis voor de middeninkomens en jonge bouwvakkers kunnen hiervan veel leren. Donderdagavond 24 januari meer informatie op deze info avond, maar wel in januari 1986.  

4. Buurthuis De Brug brengt jongeren educatie en ontspanning.
Hoe gaat het met jeugd van tegenwoordig? In buurthuis De Brug doen ze er alles aan om jongeren op het rechte pad te houden. Jongeren tussen 13 en 21 jaar kunnen hier aan diverse activiteiten deelnemen. Zoals B.V. het omgaan met een videocamera en het filmen hiermee. Van deze opname kan later onder leiding van 2 leden van de stichting Frame een film van samengesteld worden. Inmiddels zijn er al 7 van deze films met activiteiten van het buurthuis gemaakt. Ook kunnen in dit centrum allerlei muzieklessen gevolgd worden. Alle mogelijke speeltjes kunnen ze hier ook doen met elkaar. Per week komen hier zo’n 80 jongeren, die allerlei activiteiten hier kunnen volgen. Jongeren hebben hier weer een doel in hun leven aldus jongerenwerker Wim Bravenboer. Op straat veroorzaken ze hierdoor minder problemen, met wel in januari 1986.

Uiteraard kunt u hierbij passende muziek verwachten, dat destijds werd uitgebracht op vinyl. Het programma wordt herhaald op dinsdag 30 januari tussen 22.00 en 24.00 uur. De uitzendingen van Radio Ridderkerk zijn te beluisteren via de ether op 105.7 FM en wereldwijd via internet: www.rtvridderkerk.nl. Daarnaast is Radio Ridderkerk ook te beluisteren via TV Ridderkerk, via Ziggo Mediabox kanaal 912, Ziggo met CL+ module op kanaal 363, KPN kanaal 1377, Odido kanaal 767, Tele2, Vodafone kanaal 2129 , via de RTV-Ridderkerk APP en de TuneIn app.