Radio en TV

De Vinyljaren in ‘The Story Of’ uit juni 1982

In de laatste week van de maand juni zenden de programma-makers van ‘The Story Of’ weer een aflevering uit van ‘De Vinyljaren’. Samen met heerlijke muziek uit die tijd wordt dit een uurtje nostalgie in ‘The Story Of’ van de programmamakers Roel van den Oever, Frank Stoute, Kees de Klerk en Bob den Breeijen. Op vrijdag 28 juni wordt het programma van 18.00 uur tot 20.00 uur uitgezonden. Deze aflevering staat in het teken van ‘De Vinyljaren’ met dit keer een terugblik op juni 1982. Vier onderwerpen, die zich in die periode afspeelden waren:

1. Bewoners van de Koolmees willen geen bus sluis tussen Ridderkerk Oost en Drievliet.
Er is een handtekeningenactie gehouden aan de Koolmees en De Da Costalaan. De tegenstanders bezochten alle 288 huizen die in deze straten staan. Een grote meerderheid van deze bewoners is tegen deze bus sluis en zetten hun handtekening op een lijst die naar de gemeente is gestuurd. Men is vooral bang dat bussen te hard door beide straten rijden. Bovendien blijven uitlaatgassen te lang hangen in beide straten. Volgens dit comité zijn er voldoende alternatieve routes beschikbaar en het is daarom vreemd dat de keuze voor beide straten is genomen. Het wegdek zal ook zwaar te lijden hebben als er regelmatig zware bussen door de straten heen rijden. We gaan kijken of gemeente Ridderkerk gevoelig is voor deze argumenten en dat er voor een andere route gekozen gaat worden. Zo niet dan zal men het busverkeer voor lief moeten nemen in deze straten. Openbaarvervoer heeft voor- en nadelen ook in juni 1982.

2. Minister Joop den Uyl opent nieuwe weg die door Ridderkerk is aangelegd.
Deze nieuwe weg gaat Rotterdamse weg heten. Deze opening is een van de laatste dingen die Joop den Uyl doet want binnenkort stopt hij met zijn ministerpost. Het groene lint werd doorgeknipt voor de opening in een hoogwerker waar zowel Joop den Uyl en burgemeester Kees Verplanken hadden plaatsgenomen. De nieuwe weg is een enorme verbetering voor het plaatselijke verkeer en vormt ook een prima verbinding tussen rijksweg 16 en rijksweg 15. Het nieuw ontwikkelde industrieterrein donkersloot 2 krijgt hierdoor een veel betere ontsluiting en zal hierdoor veel meer ondernemers aantrekken. Het is ook van groot belang dat veel mensen uit Ridderkerk hier een nieuwe baan zullen vinden. Ridderkerk heeft zelf flink wat geld in deze weg gestoken. Het rijk gaf een financiële injectie van 35 miljoen gulden om deze weg mogelijk te maken. Alles gaat beter worden vooral in juni 1982.  

3. Oudheidkamer heeft nog veel geld nodig om op te starten.
Afgelopen 21 december heeft de gemeenteraad beslist dat de voormalige Singelschool de bestemming krijgt als oudheidkamer. Al vele jaren is de stichting oud Ridderkerk bezig om een pand te vinden waar deze oudheidkamer kan worden onder gebracht. Deze voormalige school is echter toe aan een stevige opknapbeurt. Het gaat zeker 100.000 gulden kosten om dit gebouw op te knappen. De stichting is daarom een loterij gestart om de benodigde gelden bij elkaar te krijgen. Hiermee zijn prachtige prijzen te winnen, zoals een Videorecorder – Een kleurentelevisie – Een stereotoren – Een Surfplank enz enz. De hoofdprijs is echter een 13 daagse cruise naar de Griekse eilanden voor 2 personen. In totaal is er voor 21.000 gulden prijzen te winnen. Loten kosten 2 gulden per stuk en er zijn diverse manieren om aan deze loten te komen. Inmiddels hebben er al diverse mensen zich gemeld om deze opknapbeurt mogelijk te maken. Ze doen dit helemaal vrijwillig. Wanneer deze oudheidkamer open kan gaan is nog onbekend, maar wel in juni 1982.

4. Ames autodealers bestaan komende zaterdag 40 jaar.
Aan het woord is de heer A. Ames. Het bedrijf is 40 jaar geleden begonnen in Zwijndrecht. In de loop der jaren zijn er diverse filialen geopend in de wijde omgeving van Zwijndrecht, zoals b.v. in Ridderkerk. Komende zaterdag zal dit jubileum groots gevierd worden in Zwijndrecht waar het allemaal begonnen is. Op deze dag wordt flinke korting gegeven op nieuwe auto’s maar ook op gebruikte auto’s. Aan de kinderen is ook gedacht, want die kunnen deelnemen aan diverse spellen die op het terrein gehouden worden. Ook kunnen ze b.v. gratis pannenkoeken eten en suikerspinnen. Het gaat begin jaren tachtig minder goed in de auto branche. De overheid komt steeds met nieuwe belastingen op de auto’s en ook de benzine wordt elke keer duurder. Ook heeft de branche veel last van beunhazen waar de consumenten goedkoop kunnen kopen, waar alleen geen garantie op wordt gegeven. De heer Ames waarschuwt voor deze bedrijven. Bij ons krijgt men altijd volledige garantie ook op alle nieuwe auto’s maar zeker ook op gebruikte auto’s. Maar wel in juni 1982.

Uiteraard kunt u hierbij passende muziek verwachten, dat destijds werd uitgebracht op vinyl. Het programma wordt herhaald op dinsdag 2 juli tussen 22.00 en 24.00 uur. De uitzendingen van Radio Ridderkerk zijn te beluisteren via de ether op 105.7 FM en wereldwijd via internet: www.rtvridderkerk.nl. Daarnaast is Radio Ridderkerk ook te beluisteren via TV Ridderkerk, via Ziggo Mediabox kanaal 912, Ziggo met CL+ module op kanaal 363, KPN kanaal 1377, Odido kanaal 767, Tele2, Vodafone kanaal 2129 , via de RTV-Ridderkerk APP en de TuneIn app.