Radio en TV

De Vinyljaren in ‘The Story Of’ uit oktober 1964

In de laatste week van de maand oktober zenden de programma-makers van ‘The Story Of’ weer een aflevering uit van ‘De Vinyljaren’. Samen met heerlijke muziek uit die tijd wordt dit een uurtje nostalgie in ‘The Story Of’ van de programmamakers Roel van den Oever, Frank Stoute, Kees de Klerk en Bob den Breeijen. Op vrijdag 27 oktober wordt het programma van 18.00 uur tot 20.00 uur uitgezonden. Deze aflevering staat in het teken van ‘De Vinyljaren’ met dit keer aandacht voor oktober 1964. Vier onderwerpen, die zich in dat jaar afspeelden waren:

1. Motorrijder zonder rijbewijs vliegt uit de bocht op splitsing rijksweg 15 en 16.
Afgelopen vrijdagavond vloog hier een 32 jarige motorrijder met zijspan uit de bocht. Hij raakte hierbij ligt gewond aan beide benen. Zijn vrouw die in het zijspan zat kwam met de schrik vrij. In deze bocht mag maximaal 50 km gereden worden. Hij reed echter met een snelheid van 70 kilometer. Hij boste hierdoor eerst tegen de vangrail en kwam later tegen een verkeersbord tot stilstand. Hij zal hiervoor waarschijnlijk een flinke boete krijgen, temeer omdat hij ook geen rijbewijs kon tonen. Ook op deze vrijdag gebeurde een ongeluk voor hotel “Het Witte huis”. Een 19e jarige bestuurder vloog ook hier uit de bocht met een snelheid van 80 KM. Hij sloeg hierbij over de kop en kwam op het rijwielpad terecht, hij liep hierbij gelukkig geen verwondingen op. Het autoverkeer wordt de laatste jaren steeds drukker en dan gebeuren steeds meer ongelukken. Er bestaan echter plannen om dit verkeersknooppunt aanzienlijk uit te breiden en veiliger te maken. Maar wel in oktober 1964.

2. Modehuis Put houdt modeshow waar de nieuwe collectie getoond wordt voor de komende herfst en winter.
In de bovenzaal van café- restaurant Heyman zal deze avonden gehouden worden, op vrijdagavond 30 september en zaterdagavond 1 oktober. Mejuffrouw van Dam zal de voornamelijk aanwezige dames en enkele heren bijpraten over de nieuwste modetrends van de komende herfst en winter. Deze mode zal voornamelijk geshowd worden door eigen verkoopsters en verkopers. Voor dames zal de trend zijn dat synthetische stoffen meer vervangen worden door wollenstoffen. De meeste jurkjes zullen gevoerd zijn, wat vooral in winter erg aangenaam zal zijn. De kleuren voor de dames zullen voornamelijk uit zwart en rood bestaan. Andere jaren voerden andere kleuren de boventoon. Voor de heren staan meer sportieve truien op het programma in de kleuren grijs en blauw. Maar er zal komende winter ook ruimte zijn voor sportieve kostuums die ook getoond gaan worden. Voor de meer jongere dames tenslotte worden speciale jurkjes getoond die de komende winter in zullen zijn. Ridderkerk weer helemaal optimaal gekleed, maar wel in oktober 1964.

3. Groot aantal diploma’s uitgereikt op speciale avond bij Boele.
Op een speciale feestelijke avond zijn 44 diploma’s uitgereikt door John Boele directeur bij de gelijknamige scheepwerf. Als jongere bij ons een opleiding krijgen zijn ze goed voorbereidt op de toekomst aldus deze directeur. Ze kunnen bij ons gelijk terecht op onze scheepswerf, maar ze kunnen ook eventueel doorstromen naar een ander technisch beroep. Op onze bedrijfsschool kunnen ze voor diverse onderwijs richtingen kiezen en we hebben diverse mensen aangetrokken die goed onderwijs kunnen geven. Bovendien hebben we geïnvesteerd in een groot aantal machines waarop jongeren het vak goed kunnen leren. Het is alleen jammer dat er op lagere scholen en vervolgonderwijs zo weinig belangstelling is voor techniek. Ook de huidige nieuwe Mammoetwet heeft daar weinig verbetering in gebracht. Als jongeren de opleiding gaan volgen, moeten ze beide vanaf nul beginnen. Ook wordt er vanuit de bedrijfsschool sterk gestimuleerd om ook andere opleidingen te gaan volgen. Dit gaat natuurlijk wel ten kosten van de vrijetijd in de avonduren en in het weekend. Maar deze doorzetters gaan wel meer verdienen in de toekomst. Op naar een gouden toekomst, maar wel in oktober 1964.

4. Ridderkerk wint brandweerwedstrijd in Heerjansdam.
Afgelopen zaterdagmiddag is in Heerjansdam aan de Molenweg een brandweer wedstrijd gehouden onder het motto wie wordt de beste brandweerkorps van het eiland IJsselmonde. We wisten al dat Ridderkerk een uitstekend brandweerkorps had, maar dat is afgelopen zaterdag weer eens dubbel en dwars bewezen op deze wedstrijd. Het korps van Ridderkerk behaalde de eerste plaats. De beker werd uitgereikt door de burgemeester van Heersjansdam de heer GW. Baron van Deden. Op de 2e plaats eindigde Zwijndrecht en op de 3e plaats Hendrik Ido Ambacht. Die kregen ook een beker, maar die was alleen wat kleiner. De wedstrijd vond plaats in een verlaten boerderij die speciaal voor deze gelegenheid aangestoken werd. We weten nu dat we een uitstekend brandweerkorps hebben in Ridderkerk, maar wel in oktober 1964.

Uiteraard kunt u hierbij passende muziek verwachten, dat destijds werd uitgebracht op vinyl. Het programma wordt herhaald op dinsdag 31 oktober tussen 22.00 en 24.00 uur. De uitzendingen van Radio Ridderkerk zijn te beluisteren via de ether op 105.7 FM en wereldwijd via internet: www.rtvridderkerk.nl. Daarnaast is Radio Ridderkerk ook te beluisteren via TV Ridderkerk, via Ziggo Mediabox kanaal 912, Ziggo met CL+ module op kanaal 363, KPN kanaal 1377, T-Mobile 767, Tele2, Vodafone kanaal 2129 , via de RTV-Ridderkerk APP en de TuneIn app.

Foto: Fedor Vogel