De Vinyljaren in ‘The Story Of’: Vrachtwagen verwoest huis

In de laatste week van de maand november zenden de programma-makers van ‘The Story Of’ weer een aflevering uit van ‘De Vinyljaren’. Samen met heerlijke muziek uit die tijd wordt dit een uurtje nostalgie in ‘The Story Of’ van de programmamakers Roel van den Oever, Frank Stoute, Kees de Klerk en Bob den Breeijen. Op zondag 29 november wordt het programma van 17.00 uur tot 18.00 uur uitgezonden. Deze aflevering staat in het teken van ‘De Vinyljaren’ met dit keer aandacht voor het jaar november 1961.

Drie onderwerpen, die zich in dat jaar afspeelden waren:

Vrachtwagen gleed van de ringdijk en verwoestte huis
Afgelopen maandag is een vrachtwagen van de Ringdijk afgegleden en kwam tot stilstand bij een huis dat onderaan de dijk stond. Ook de brandweer die kort hierna arriveerde gleed bijna van de dijk. Omdat de vrachtwagen was geladen met zuurstofflessen was men bang voor ontploffingsgevaar en brand. Gelukkig zijn beiden niet gebeurd, wel waren een moeder en haar dochter in het pand aanwezig. Ook stond er een brandende kachel in de kamer, die door omstanders in sneltreinvaart naar buiten werd gebracht. Laat in de middag heeft een takelwagen de vrachtwagen bij het huis weggetakeld. De bewoners kwamen gelukkig met de schrik vrij. Alleen is het huis zwaar beschadigd, aan één kant lag de gevel er bijna helemaal uit. Wie op gaat draaien voor deze schade is nog onbekend, hopelijk was de vrachtwagen die de zuurstoffenflessen vervoerde goed verzekerd. Er was al meer voor gewaarschuwd dat de zachte bermen op de dijk een groot gevaar vormden voor het zware vrachtverkeer die over de dijk reden. Wanneer hier verandering in komt zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar wel in november 1961.

Hoelang zal Ridderkerk nog zelfstandig blijven? 
Ridderkerk ligt onder de rook van Rotterdam die zal daarom zijn invloed steeds verder wil uitbreiden op de omgeving van de stad. De vraag die daarom wordt gesteld is: blijft Ridderkerk zelfstandig of worden wij een wijk van Rotterdam? Het laatste mag zeker niet gebeuren, daarom zal Ridderkerk zich beter moeten organiseren. We denken hier vooral aan beter openbaar vervoer, meer werkgelegenheid door o.a. industrieën aan te trekken die hiervoor kunnen zorgen. Ook de woningbouw zal in onze plaats beter moeten worden georganiseerd. Het motto moet daarom zijn: goed wonen en werken in Ridderkerk. Als we dit goed voor mekaar krijgen, hebben we Rotterdam helemaal niet nodig en kunnen we zeggen wij worden geen wijk van Rotterdam en blijven gewoon zelfstandig. Maar wel in november 1961.

Afgelopen zaterdagmorgen is hij weer aangekomen in Ridderkerk “Sint Nicolaas”
Hij is weer in Ridderkerk ( Sint Nicolaas ). Afgelopen zaterdag kwam hij met de stoomboot aan in Bolnes. Vandaar ging de sint met zijn zwarte pieten richting het winkelcentrum van Bolnes. Daar aangekomen werd hij met gejuich ontvangen door de kinderen. Daar werden de kinderen getrakteerd met pepernoten die de zwarte pieten rond strooiden. Vandaar ging het hele gezelschap naar het Dillenburgplein waar de sint en de pieten ook met veel gejuich werden ontvangen. Hierna ging het richting raadhuisplein waar de handen van het gemeente bestuur werden geschud en sinterklaasliederen door de kinderen werden gezongen. Hierna werden nog Rijsoord en Oostendam bezocht. Hij is er weer de sint, nu maar hopen dat de kleine kinderen maar ook de iets grotere kinderen iets vinden in hun schoen. Wordt het toch nog een gezellig feest, maar wel in november 1961.   

Uiteraard kunt u hierbij passende muziek verwachten, dat destijds werd uitgebracht op vinyl.

De uitzendingen van Radio Ridderkerk zijn te beluisteren via de Ridderkerkse kabel op 107.1 FM, via de ether op 105.7 FM en wereldwijd via internet: rtvridderkerk.nl . Daarnaast is Radio Ridderkerk ook te beluisteren via de digitale tv-kanalen, zoals via de Ziggo Mediabox kanaal 915, Ziggo met CL+ module op kanaal 363, KPN kanaal 1077, Tele2, Telfort kanaal 3167, Vodafone kanaal 2129 en via de APP van De Lokale Omroep.