Radio en TV

Documentaire ‘Watersnoodramp 1953’ op Radio Ridderkerk

Het is op 1 februari 2023 al weer 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp Nederland in haar greep had. De zogenaamde Sint-Ignatiusvloed of Beatrixvloed voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953.

De Ridderkerkse dijken als de Ringdijk en Molendijk zorgden ervoor dat alle inwoners van het eiland IJsselmonde droge voeten hielden. Tenminste zij die aan de binnenkant van de deze dijken woonden. Aan de andere kant van de dijk was het geen kwestie van natte voeten halen, maar huizen kwam tot aan de zolder onder water te staan. Meerdere huizen in Slikkerveer werden ook na de Watersnoodramp tot onbewoonbaar verklaarde woningen bestempeld. Hulp kwam er gelukkig snel wat de ‘noodwoningen’ aan de Prinsen Margrietstraat volgden vrij snel.

In 2003 werd precies 50 jaar na de Watersnoodramp bij Radio Ridderkerk een documentaire opgenomen door Inge van Ooijen. Hij ging in gesprek met getuigen van deze ramp, die veel groter had kunnen worden, als 1 van de genoemde Ridderkerkse dijken zou zijn bezweken. Inge van Ooijen ging in gesprek met de dames Bulsing, Van Vught-Weeda en De Winter en de heren De Jong, Van Nes, Oudijn, Steehouwer, Verhoef en Warnas. Ook komen aan het woord weerman Piet Kruit en oud-verslaggever Gielen. De techniek van deze documentaire was in handen van de inmiddels overleden Steffen Vink.

De documentaire ‘Watersnoodramp 1953’ werd in 2003 bekroond tot Beste Radio Documentaire met de RTV Award 2003. De uitreiking werd gedaan door Jeroen Latijnhouwers. De documentaire ‘Watersnoodramp 1953’ wordt bij Radio Ridderkerk uitgezonden op woensdag 1 februari 2023 tussen 10.00 en 11.00 uur.

Op de foto bovenaan, v.l.n.r.: Technicus Steffen Vink, programmamaker Inge van Ooijen en Award uitreiker Jeroen Latijnhouwers.

De uitzendingen van Radio Ridderkerk zijn te beluisteren via de ether op 105.7 FM en wereldwijd via internet: www.rtvridderkerk.nl. Daarnaast is Radio Ridderkerk ook te beluisteren via TV Ridderkerk, via Ziggo Mediabox kanaal 912, Ziggo met CL+ module op kanaal 363, KPN kanaal 1377, T-Mobile kanaal 767, Tele2, Vodafone kanaal 2129 , via de RTV-Ridderkerk APP en de TuneIn app.