Edwin in ’t Veld van ED in SensatieGeneratie

In het radioprogramma SensatieGeneratie is op zaterdag 3 april 2021 om 20.00 uur Edwin in ’t Veld te gast. Met zijn band ED heeft Edwin recent het debuutalbum Evolved uitgebracht.

Meer dan veertig jaar heeft de Dordtse gitarist Edwin in ’t Veld zich bewezen als een veelzijdig en bekwaam muzikant en gewaardeerd bandlid, producer en songwriter. Al die tijd heeft hij opengestaan voor allerlei muzieksoorten en artiesten. Maar natuurlijk kwamen zijn eigen voorkeuren bovendrijven, de collega’s die hem het meest inspireerden. 
Edwin heeft de gedwongen ‘rustperiode’ van het afgelopen jaar wat betreft optredens aangegrepen om zijn eerste soloalbum samen te stellen en uit te brengen onder zijn artiestennaam ED: Evolved is het resultaat van twee jaar schrijven, opnemen, mixen, wikken en wegen, schaven, weggooien en opnieuw beginnen. Via de 9 tracks op het album maakt de wereld kennis met ED en zijn melodische benadering van symfonische rock.

Voor Evolved werkte ED samen met bevriende musici Ger de Haan (toetsen), Ton van der Kolk (bas) en Timothy van der Holst (drums), mannen die kilometers maakten in onder meer The Soul Snatchers, The Jazzinvaders en Martin & Garp. 

De muzikale ontwikkeling van Edwin in ’t Veld is er een met de welbekende ‘paplepel’: vader en oom speelden gitaar in toonaangevende Dordtse bands, thuis klonk praktisch altijd muziek van bijvoorbeeld The Eagles, The Everly Brothers, The Shadows en Don McLean. In de jaren 70 stond Edwin als 12-jarige jonge muzikant met zijn band Second Flight al vele malen op het podium.

De jaren 80 en 90 brachten voor ED meer rock-invloeden. Hij was actief in vele regionale bands die eigen werk brachten en covers van bijvoorbeeld Steve Lukather (Toto, Los Lobotomys) en AC/DC, DIO, Yes, Marillion en Protocol. Naast het gitaarspel, de sounds en timing kreeg Edwin ook meer en meer aandacht voor de kwaliteit van de productie.

Die aandacht evolueerde naar aandacht voor ‘het liedje’ en naar meer het instrumentaal vertellen van een verhaal dan muzikaal machtsvertoon. Dat is ook wat ED op zijn debuutalbum Evolved heeft nagestreefd. ,,Ook al is het album voornamelijk instrumentaal, ik ben van mening dat het liedje een verhaal moet vertellen, dat doet het voor mijzelf namelijk ook”, vertelt Edwin daarover. Meer over Edwin is te vinden op zijn Facebook-pagina.

Presentator Arjan ‘t Jong ontvangt Edwin in ’t Veld in de uitzending van zaterdag 3 april 2021 om 20.00 uur in het radioprogramma ‘SensatieGeneratie’. Heeft u de uitzending gemist? Luister deze dan terug via Uitzending Gemist.

De uitzendingen van Radio Ridderkerk zijn te beluisteren via de Ridderkerkse kabel op 107.1 FM, via de ether op 105.7 FM en wereldwijd via internet: www.rtvridderkerk.nl. Daarnaast is Radio Ridderkerk ook te beluisteren via TV Ridderkerk, via Ziggo Mediabox kanaal 915, Ziggo met CL+ module op kanaal 363, KPN kanaal 1377, Tele2, Vodafone kanaal 2129 en via de RTV-Ridderkerk APP.

Foto: Danny van der Weck