‘The Story Of’ gaat in maart op een Tour de France

Na jaren vol Angelsaksisch muzikaal geweld met af en toe een Nederlandstalig uitstapje en eenmaal een programma met Duitse schlagers en een andere keer 2 uurtjes Franse chansons werd het hoog tijd om een aantal beroemde Franstalige artiesten te laten horen.

,,En als we dat dan toch van plan zijn, dan maar gelijk goed en dus vullen we de hele maand maart in met een heuse Tour de France. Vier grote namen laten we de revue passeren. Op 3 maart starten we met een individuele tijdrit waarin Françoise Hardy de koppositie pakt. Een week later op 10 maart gaan we de heuvels in met Johnny Halliday, waarna France Gall op 17 maart de ploegentijdrit in haar eentje voor haar rekening neemt. De zware Bergetappe is voor Jacques Brel op 24 maart, terwijl de afsluitende rit op 31 maart traditiegetrouw op de Champs-Élysées in een massasprint eindigt met Amerikaanse en Engelse artiesten die zingen in het Frans. Een mooi programma vol prachtige liedjes die niet al te vaak op de Nederlandse Radio te horen zijn’’, aldus de programmamakers.
Voor diegenen die bovenstaande artiesten helemaal niet kennen volgt hierna nog een korte omschrijving van hun levensloop.

Francoise Hardy –Deze Franse singer/songwriter heeft al vroeg in haar carrière (1962) internationaal succes met het nummer: ‘Tous Les Garçons Et Les Filles’. Vooral in eigen land blijkt het in die jaren geproduceerde materiaal goed voor een cultstatus die tot op de dag van vandaag stand. 

Johnny Halliday –Was een Franse zanger en acteur van Belgische afkomst. Hallyday wordt gezien als de Elvis Presley van de francofone wereld. Van zijn platen werden in totaal meer dan 110 miljoen exemplaren verkocht. Hij werd drie keer onderscheiden met diamant, 22 maal met platina en 40 keer met goud. In Nederland bereikte Hallyday tot tweemaal toe een nummer 1-notering in de hitlijsten.

France Gall –Artiestennaam van Isabelle Gall, was een zangeres uit Frankrijk. Ze won voor Frankrijk het Eurovisiesongfestival 1965 met het nummer Poupée de cire, poupée de son, geschreven door Serge Gainsbourg. In de volgende jaren had ze verdere successen met Les sucettes (ook van Serge Gainsbourg), en Bébé Requin.

Jacques Brel –Was een Belgische zanger, componist en tekstschrijver die in de vroege jaren zestig uitgroeide tot een internationale beroemdheid. De in Brussel wonende Brel beschouwde zichzelf als Franstalige Vlaming. Hij zong voornamelijk in het Frans en nam enkele Nederlandse versies van zijn liedjes op, meestal door Ernst van Altena vertaald. Bekende liedjes van Brel zijn onder andere: Ne me quitte pas (Laat me niet alleen / If you go away uit 1959) en Le moribond (De stervende / Seasons in the sun uit 1961).

De vinyl jaren

Engelse en Amerikaanse artiesten zingen dit keer in het Frans in deze aflevering van het programma. Maar daarnaast ook lokaal Ridderkerks nieuws uit de jaren zestig die met Frankrijk te maken hadden.

Kortom het wordt weer een fraai uurtje nostalgie in ‘The Story Of’ van de programmamakers Roel van den Oever, Frank Stoute, Kees de Klerk en Bob den Breeijen.

De uitzendingen van Radio Ridderkerk zijn te beluisteren via de Ridderkerkse kabel op 107.1 FM, via de ether op 105.7 FM en wereldwijd via internet: www.rtvridderkerk.nl . Daarnaast is Radio Ridderkerk ook te beluisteren via de digitale tv-kanalen, zoals via de Ziggo Mediabox kanaal 915, Ziggo met CL+ module op kanaal 363, KPN kanaal 1077, Tele2, Telfort kanaal 3167, Vodafone kanaal 2129 en via de APP van De Lokale Omroep.