Radio en TV

Troostradio: Uit oud hout

De lokale kerken in Ridderkerk bieden in samenwerking met RTV Ridderkerk Troostradio: een korte, gesproken column als bemoediging en troost. Troostradio verbindt inwoners van Ridderkerk in tijden van de coronacrisis.

Troostradio wordt uitgezonden op maandag, woensdag en vrijdag 1x in de ochtend en 1x in de middag in het reclameblok vóór 11 en 18 uur.

Deze keer wordt de bijdrage verzorgd door Da. Ria Keijzer-Meeuwse van de Prot. gemeente Bolnes. Een overzicht van alle reeds uitgezonden afleveringen is op deze pagina te vinden.

Bijdrage Da. Ria Keijzer- Meeuwse van de Prot. gemeente Bolnes beluisteren, vrijdag 29 mei 2020.



Uit oud hout

Hoe heerlijk is het om rond te lopen in het bos. Je hoort de vogels fluiten en de kinderen spelen. Maar soms wordt je geluk doorbroken door het geluid van een zaag. 

 Bomen worden omgezaagd. Dat is schrikken. Daar zijn bomen toch niet voor bedoeld?! Helemaal waar, maar soms kan het niet anders: 

Een oude boom houdt het niet vol in de wind. Een boom wordt ziek. Een pas geplante boom blijkt niet sterk genoeg om te groeien. 

Dat gebeurt. Hoe spijtig is dat, voor het bos EN voor de bomen zelf. Want in de oude boom komen allerlei vogels graag bij elkaar. De kleine boom is zo mooi om te zien. De jonge boom zit vol leven en heeft alles al in zich om groot en sterk te worden. 

Als die zaag komt, dan is dat allemaal voorbij.

Het lijkt voorbij. Na de zaag komt Victor langs. De man met de lange kar. Hij haalt de omgevallen of omgehakte bomen weg en neemt ze mee naar zijn werkplaats. Uit het hout snijdt hij mooie stukken. Ook de losse stukjes en de kleine boompjes kan hij gebruiken. Hij slijpt alles netjes glad, lijmt deeltjes aan elkaar en als het helemaal af is lakt hij zijn voorwerpen zodat ze gaan blinken. 

De mensen die ervan weten gaan af en toe even bij hem langs. Het is bijzonder om hem bezig te zien. Met het puntje van zijn tong uit z’n mond werkt hij, vol toewijding, vol aandacht, aan zijn creatie. 

Het verhaal gaat dat deze Victor vroeger anders heette, maar dat hij later zelf deze naam aannam: Victor. Die naam spreekt hij bij elke kennismaking plechtig uit, met uitleg; “Victor betekent ‘overwinnaar’. Je kunt iets overleven. Wat gekapt is hoef je niet kwijt te zijn: je kunt er iets moois mee doen”. En dan wijst Victor naar zijn spullen: “Allemaal victorie, allemaal gered, allemaal tot nieuw leven gekomen”.   

 Wat doet Victor precies? Hij maakt uit oud hout iets nieuws. En niet zomaar iets. Hij is….. vioolbouwer. “Ik geef de bomen een nieuwe stem. Het oude hout met een nieuwe strijkstok zorgen samen voor een prachtig geluid. Je kunt op die viool werkelijk alles spelen: een liedje van verlangen, van verdriet, van hoop, van verzet, van geluk, van nieuwe kansen. Met het geluid van de viool overstem je het geluid van elke zaag”. 

Victor is er van overtuigd dat er iets nieuws kan voortkomen uit wat voorbij gaat, uit wat is weggevallen, uit een crisis. Maar om er werk van te maken heb je moed, creativiteit en toewijding nodig. Waardering voor wat oud is. Inspiratie en vertrouwen. En ook een beetje lef, en oog voor het goede. Veel medemensen zijn immers uit het goede hout gesneden. En ook in u en jou zit vast nog een stukje goud of oud hout dat kan blinken. 

Het verhaal is een appel om dat ook echt te zien. Om liederen te zingen en muziek te maken, juist als er … een zaag in de buurt is.

“Dan is het aardse leven goed, omdat de hemel mij begroet” zegt een kerklied