Regio Extra

6 Tips voor de beginnende hardloper

Het nieuwe jaar begint voor veel mensen vaak met allerlei goede voornemens, dit kan variëren van stoppen met roken tot aan meer bewegen en sporten. Een populaire sport waar veel mensen mee beginnen is hardlopen. Het is immers gratis om te doen en je kan meteen beginnen. Hardlopen is super gezond, zowel voor je fysieke als mentale gezondheid. Ben je een beginnende hardloper, dan zijn er wel een aantal handige tips om mee te nemen.

Investeer in goede hardloopschoenen

Ook al ben je een beginnende hardloper, het kan geen kwaad om te investeren in goede hardloopschoenen. Gelukkig heb je hardloopschoenen in verschillende prijsklasse, hierdoor kun je als beginnende hardloper zonder te veel kosten beginnen. De juiste hardloopschoenen bieden voldoende ondersteuning en bescherming, hierdoor is de kans op blessures een stuk kleiner.  Wil je het echt goed doen, combineer de schoenen met compressiesokken voor hardlopen of reiskousen. Ook kun je naar een gespecialiseerde winkel gaan en je laten adviseren welke schoenen voor jou het meest geschikt zijn.

Ga rustig van start

Het is belangrijk om rustig van start te gaan, dit voorkomt blessures en zorgt dat je het hardlopen vol blijft houden. Ga hardlopen met een beginnersschema, hier wordt het hardlopen rustig opgebouwd en na een aantal weken merk je vooruitgang. Hoe weet je of je tempo goed is? Wanneer je tijdens het hardlopen kunt blijven praten, dan is de tempo goed. Zorg ook dat je tussendoor voldoende wandelt zodat je lichaam kan herstellen.

Draag comfortabele kleding

Tijdens het hardlopen is het prettig om losse en comfortabele kleding te dragen, zodat je lichaam kan ademen. Een korte broek en een shirt met korte mouwen is de meest comfortabele outfit om in te hardlopen, hierdoor kun je vrij bewegen.

Let op voldoende rust

Te hard van stapel gaan is nooit goed, dat geldt ook voor hardlopen. Daarom is het van belang om de rustdagen serieus te nemen. Deze dagen zijn bedoeld om je lichaam de nodige tijd te geven om te herstellen, wat de kans op blessures aanzienlijk vermindert.

Zorg voor regelmaat

Probeer ook regelmatig te gaan hardlopen, spreek bijvoorbeeld met jezelf vaste dagen af. Door een hardlooproutine te hebben blijf je gemotiveerd en is de kans dat je het volhoudt een stuk groter.

Doe een warming-up en cooling-down

Een manier om blessures en spierpijn te voorkomen is door het doen van een warming-up en een cooling-down voor en na het hardlopen.

Maak het leuk!

Tot slot, maak het hardlopen leuk want ook dan is de kans dat je het gaat volhouden een stuk groter. Zet een leuk muziekje op, ga trainen in een fijne omgeving, of ga samen met iemand anders hardlopen.

Dit is een partnerbijdrage, aangeleverd door derden.