Regio Extra

Dit zijn 4 onmisbare dingen in je magazijn

Een goed georganiseerd magazijn is essentieel voor een efficiënte logistieke operatie. Er zijn verschillende elementen die bijdragen aan een optimale magazijninrichting en die ervoor zorgen dat de logistieke processen soepel verlopen. In dit artikel bespreken we vier onmisbare dingen die niet mogen ontbreken in jouw magazijn.

Efficiënte opslagsystemen

Een van de belangrijkste aspecten van een goed functionerend magazijn is de opslag van goederen. Het is van groot belang dat de opslagsystemen efficiënt en overzichtelijk zijn, zodat medewerkers snel de juiste goederen kunnen vinden. Een systeemvloer kan hierbij een uitkomst bieden. Een systeemvloer zorgt ervoor dat de ruimte in het magazijn optimaal benut wordt en dat goederen op verschillende niveaus opgeslagen kunnen worden. Hierdoor wordt de beschikbare ruimte in het magazijn beter benut en kunnen er meer goederen opgeslagen worden. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in goede stellingen en rekken voor de opslag van goederen. Door te kiezen voor stellingen die geschikt zijn voor jouw type goederen en die gemakkelijk toegankelijk zijn, zorg je ervoor dat het pickproces soepel verloopt en dat er minder kans is op fouten.

Efficiënte orderpickprocessen

Een ander cruciaal onderdeel van een goed functionerend magazijn zijn de orderpick processen. Het is van groot belang dat orders snel en accuraat worden verzameld en verzonden. Een goed ingerichte orderpick zone kan hierbij helpen. Door de zone logisch in te richten en te voorzien van de juiste hulpmiddelen, zoals pickkarren en scanners, kunnen medewerkers efficiënter en nauwkeuriger te werk gaan. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in een goed voorraadbeheersysteem. Een goed voorraadbeheer systeem zorgt ervoor dat je altijd inzicht hebt in de actuele voorraad en dat je tijdig kunt bijbestellen. Hierdoor voorkom je dat je misgrijpt en dat je klanten teleur moet stellen.

Veilige werkomgeving

Een veilige werkomgeving is echt van levensbelang in een magazijn. Die magazijn helden hebben vaak te maken met zware spullen en gevaarlijke machines, waardoor de kans op ongelukken altijd op de loer ligt. Daarom moet je flink investeren in goede veiligheidsmaatregelen, zoals stevige veiligheidsschoenen, helmen en veiligheidsbrillen. En laten we niet vergeten: een opgeruimde en goed verlichte werkplek is ook echt key. Een rommelig magazijn kan namelijk leiden tot flinke struikelpartijen en ongelukken, terwijl slechte verlichting het risico op fouten alleen maar vergroot. Dus, zorg ervoor dat die werkplek spic en span is, zodat die medewerkers veilig en efficiënt aan de slag kunnen.

Magazijnautomatisering

Last but not least, magazijnautomatisering is gewoon een must-have voor een efficiënt magazijn. Als je investeert in geautomatiseerde systemen, zoals robots en conveyors, kun je die logistieke processen flink versnellen en de kans op fouten aanzienlijk verkleinen. Plus, met die magazijnautomatisering kunnen je teamleden zich focussen op de leuke dingen, zoals het finetunen van logistieke processen voor een nog betere performance. Dus hup, laat die robots het zware werk doen, dan kunnen jullie je richten op de échte meerwaarde voor het magazijn!