Regio Extra

Hoe bepaal ik het juiste bedrag aan dekking voor mijn zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig om hem voor je bedrijf in Ridderkerk af te sluiten. Doe je dit niet? Dan draai je zelf op voor de kosten als een klant je aansprakelijk stelt voor schade. Omdat de hoogte van zo’n claim afhangt van de schade die je veroorzaakt hebt, weet je misschien niet precies hoe je het juiste bedrag aan dekking bepaalt voor je zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. In deze tekst helpen wij je hier een handje bij, zodat je straks goed verzekerd bent tegen schadeclaims.

Veel verzekeraars werken met standaardbedragen
Het lijkt je misschien slim om te bepalen welk bedrag je wilt verzekeren voordat jij je verder verdiept in een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Op zich kan dit geen kwaad, maar het is meestal niet nodig. Veel verzekeraars werken namelijk met standaardbedragen voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Zo ben je vaak verzekerd voor maximaal 2,5 miljoen euro per aanspraak en heb je recht op maximaal 5 miljoen euro aan schadevergoeding per jaar. Voor de meeste bedrijven in Ridderkerk volstaat dit, waardoor je relatief makkelijk en snel een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af kunt sluiten.

Waar ben je precies voor verzekerd?

Heb je nog geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar overweeg je deze wel af te sluiten? Dan wil je ongetwijfeld weten waar je voor verzekerd bent. Om te beginnen ben je verzekerd voor schade die je tijdens het werk aanricht aan (spullen van) anderen. Het gaat hierbij alleen om schade die je per ongeluk veroorzaakt. Een verzekeraar keert geen geld uit als de schade met opzet veroorzaakt is. Je bent bovendien verzekerd voor schade die je personeel aanricht en schade door producten die je maakt, importeert, installeert of verkoopt. Ook letselschade die iemand oploopt terwijl hij voor je aan het werk is, valt binnen de dekking van deze verzekering.

De dekking van een AVB is behoorlijk uitgebreid. Daarom denk je misschien dat je bedrijf in Ridderkerk goed verzekerd is tegen schadeclaims als je deze verzekering afsluit. Helaas is dit niet altijd het geval, want beroepsfouten zijn niet standaard meeverzekerd. Heb je een belangrijke stem in grote projecten of geef je advies aan klanten? Dan kun je aansprakelijk gesteld worden voor financiële schade. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voorkom je dit. Deze verzekering sluit je meestal af als aanvullende dekking op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit kost je weliswaar meer, maar je bent ook beter verzekerd.

Bespaar op je zakelijke aansprakelijkheidsverzekering
Doordat je bij de meeste verzekeraars niet zelf een bedrag aan dekking kunt kiezen, denk je misschien dat de premie vaststaat. Dit is niet het geval, want er zijn manieren waardoor je hierop kunt besparen. Om te beginnen kun je verzekeraars met elkaar vergelijken. Bij de ene verzekeraar is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering namelijk duurder dan bij de andere verzekeraar. Staar je overigens nooit blind op de premie, maar laat je vooral leiden door de dekking.

Daarnaast kun je de premie van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering drukken door het eigen risico te verhogen. Vaak kun je uit een aantal standaardbedragen kiezen. Hoe hoger het bedrag, des te lager de premie. Doordat je zelf een groter deel van de kosten draagt als je aansprakelijk wordt gesteld, geeft een verzekeraar je korting op de premie. De korting is overigens niet bijzonder hoog. Vraag jezelf daarom af of je het de moeite waard vindt om het eigen risico te verhogen.