Regio Extra

Meer groen in je stad? Met deze tips transformeer je de stad in een groene omgeving

Steden staan over het algemeen bekend om hun drukke straten, betonnen gebouwen en weinig ruimte voor groen. Maar steeds meer mensen realiseren zich het belang van groen in hun directe omgeving. Een groene omgeving heeft namelijk talloze voordelen, zoals het verminderen van stress, verbetering van de luchtkwaliteit en het bevorderen van biodiversiteit. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je meer groen kunt toevoegen aan je stad. In dit artikel delen we een aantal handige tips!

Geveltuinen:

Een van de meest effectieve manieren om groen toe te voegen aan een stad is het creëren van geveltuinen. Dit zijn verticale tuinen die aan de gevels van gebouwen worden bevestigd, onder andere Donker Design is gespecialiseerd in het ontwerpen van verticale tuinen. Ze nemen weinig ruimte in beslag en kunnen worden gevuld met klimplanten, bloemen en kruiden. Geveltuinen zorgen niet alleen voor een groenere uitstraling, maar dragen ook bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit en het verminderen van omgevingsgeluid.

Daktuinen:

Een andere manier om groen toe te voegen aan je stad is door daktuinen te creëren. Door platte daken om te vormen tot groene oases, kunnen steden meer ruimte bieden voor planten en bomen. Daktuinen verminderen de warmte in de zomer, verbeteren de luchtkwaliteit en verminderen de wateroverlast tijdens hevige regenval. Daarnaast bieden ze ook een plek voor stadsbewoners om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Buurttuinen

Buurttuinen zijn een geweldige manier om groen te integreren in de stad en tegelijkertijd de betrokkenheid van de gemeenschap te vergroten. Deze tuinen kunnen worden aangelegd op braakliggende terreinen, in parken of zelfs op daken. Ze bieden ruimte voor stadsbewoners om zelf groenten, fruit en kruiden te verbouwen en te genieten van de voordelen van tuinieren. Gemeenschapstuinen bevorderen ook sociaal contact en kunnen een gevoel van gemeenschap creëren.

Groene gevels:

Groene gevels zijn een innovatieve manier om groen toe te voegen aan gebouwen in de stad. Ze bestaan uit panelen met beplanting die aan de buitenkant van de gebouwen worden bevestigd. Deze gevels bieden niet alleen bescherming tegen de zon en isolatie, maar zorgen ook voor een aangename leefomgeving. Ze verhogen de biodiversiteit, verminderen de hitte in stedelijke gebieden en verbeteren de luchtkwaliteit. Om het groene effect naar binnen door te trekken, is het advies om ook te investeren in interieurbeplanting.

Park Vergroening:

Bestaande parken kunnen worden vergroend door meer bomen, bloemen en struiken toe te voegen. Het planten van bomen biedt niet alleen schaduw, maar helpt ook bij het verminderen van luchtvervuiling door het vastleggen van CO2. Het toevoegen van bloemen en struiken trekt insecten en vogels aan, wat de biodiversiteit ten goede komt. Daarnaast kunnen bestaande speeltuinen worden uitgebreid met groen, zodat kinderen meer in contact kunnen komen met de natuur.