Regio Extra

Op zoek naar een nieuwe baan? Zo pak je het aan!

De arbeidsmarkt is oververhit, de banen liggen voor het oprapen en de salarissen stijgen. Toch kan het best lastig zijn om een nieuwe, leuke en uitdagende baan te vinden. In de ene beroepsgroep is het gemakkelijker als in de andere, maar echt een baan vinden die helemaal bij je past kan best lastig zijn. Hoe je toch aan een leuke, nieuwe baan komt? Lees snel verder. 

De expert 

Waarschijnlijk denk je van jezelf wel te weten wat je leuk vindt en wat niet, maar wist je dat dat in de meeste gevallen helemaal niet zo is? Vaak heb je wat betreft je eigen carrière een behoorlijke tunnelvisie en ben je gericht op de sector waar jij in zit. Jezelf inschrijven bij een recruitment bureau of eerst een assessment doen, kan dan behoorlijk inzicht bieden. Daarmee voorkom je dat je in dezelfde baan terechtkomt als waar je nu in zit, en ook daar in korte tijd wel weer klaar mee bent. Bijvoorbeeld vacatures ING of vacatures Kramp zijn misschien geen banen waar je direct een goed beeld bij hebt, maar wanneer je goed leest kan het wel precies de stap zijn die je nodig hebt. Het is dan ook slim wanneer je ruim de tijd hebt, een recruiter te benaderen en uit te leggen wat je zoekt. Máár ook om te zeggen waar je nu tegenaan loopt. Hij of zij kan dan voor jou op zoek gaan, in plaats van andersom. Dan hoef jij je niet te schikken naar een vacature, maar kan er een baan gezocht worden die bij jou past.  

Vertel het rond 

Ook een leuke optie om tot een nieuwe uitdaging te komen, is juist om het actief binnen je netwerk te vertellen. Breng het wel altijd positief en zeg dat je wel zin hebt in een nieuwe uitdaging, ondanks dat je het nu ook naar je zin hebt. Met deze positieve basishouding kom je tot de mooiste resultaten. Het leuke aan deze tactiek is dat mensen die je goed kennen gaan nadenken over wat er bij jou past, in plaats van dat je dat zelf bedenkt. Daarmee zul je ook verrassende aanbiedingen krijgen waar je zelf in eerste instantie niet aan dacht. Dus spread the word, maar wel op een positieve manier!  

Kortom, een nieuwe baan is vaak een mooie stap in je leven. Voorkom echter wel dat je tegen dezelfde dingen aan gaat lopen als waar je tegenaan liep in je vorige functie. Door hier scherp naar te kijken en eventueel hulp van anderen in te schakelen kun je deze valkuil vaak al snel voorkomen. Succes! 

Dit is een partnerbijdrage, aangeleverd door derden.