Regio Extra

Vijf tips om controle over de woningmarkt te krijgen

De woningmarkt is altijd interessant. Dat komt omdat de markt nooit hetzelfde is. Het ene moment vliegen de woningen als warme en dure broodjes over de toonbank, een maand later kan het voor makelaars lastig zijn om iemand te vinden die een woning wil komen bezichtigen. Dat het interessant is, maakt het niet altijd even eenvoudig. Wanneer jij een huis wilt gaan kopen, vervloek je de woningmarkt misschien weleens. Volledige controle ga je nooit hebben, maar deze tips maken het wel een stuk makkelijker.

Financiële zekerheid

Waarschijnlijk weet je wel wat overbieden is. Dat is voor de verkoper hartstikke leuk, voor potentiële kopers is het vooral vervelend. Om te beginnen ga je misschien wel boven je budget. Daarnaast betaal je te veel voor een woning en is het maar de vraag of je je investering ooit terug gaat verdienen. Met de juiste troefkaart is het niet nodig om boven de vraagprijs te gaan zitten. Een huis kopen zonder voorbehoud van financiering geeft de verkoper financiële zekerheid. Ze hoeven niet te wachten totdat jij je financiën rond hebt, waardoor de kans groter is dat jouw bod geaccepteerd wordt.

Laat je begeleiden

Het pad naar een nieuwe woning is niet het eenvoudigste om te bewandelen. Daarom is het verstandig wanneer je iemand hebt die je begeleidt. Een financieel adviseur, bijvoorbeeld van Financieel Fit, is je steun en toeverlaat tijdens het proces. De grootste zorg is vaak het financiële plaatje. Een goede adviseur vertelt je wat je kunt lenen en in welke prijsklasse je kunt zoeken. Dat geeft je een hoop rust.

Doe voorwerk

Een huis is geen impulsaankoop. Het proces begint al voordat je de eerste bezichtiging hebt. Je doet er verstandig aan om een goed onderzoek te doen naar de omgeving. Bel eens aan bij de buren om een praatje te maken. Dit levert je alleen maar nuttige informatie op. Natuurlijk kun je niet opzichtig gaan vissen naar informatie over de verkoper, maar misschien laten de buren wel iets los dat van pas komt als je gaat bieden.

Laat je niet gek maken

Het lastige aan het kopen van een huis is dat er emoties bij komen kijken. Wat als jij een woning hebt gezien die je per se wilt hebben? Waarschijnlijk ben je niet de enige en als je een beetje pech hebt, weet de verkoper ook dat jij er vol voor wilt gaan. Dit kan resulteren in een veel te hoog bod. Het is belangrijk om de rust te bewaren. Als koper heb je meer macht dan je denkt.

Durf te gokken

Het onderhandelen is het spannendste deel. Onthoud dat als je in deze fase bent beland je al een heel eind bent. Daarom mag je best gokken en de druk bij de verkoper leggen. Je kunt altijd nog iets omhoog gaan met je bod. Ook hierbij komt hulp van een ervaren expert goed van pas.

Dit is een partnerbijdrage, aangeleverd door derden.