Regio Extra

Vijf veelgestelde vragen van ondernemers (met antwoorden)

Ieder kwartaal worden er, schrik niet, tienduizenden bedrijven opgericht. Dat betekent niet dat de omgeving van Ridderkerk vol met bedrijventerreinen komt te liggen. Het zijn deels ondernemers die vanuit huis werken, of extra bedrijven van mensen die al ondernemer zijn. Tussen de nieuw opgerichte bedrijven zitten echter ook veel verse ondernemers. Zij gaan een leuke, maar spannende tijd tegemoet. Er komen heel veel vragen op ze af. Ben jij ook een beginnende ondernemer of zit je eraan te denken om een bedrijf te starten? Deze vijf veelgestelde vragen hoef je alvast niet meer te beantwoorden.

Wanneer ben je als bedrijf aansprakelijk?

Als bedrijf lever je producten of diensten aan klanten. Tijdens de werkzaamheden kan er een situatie ontstaan waardoor jij als ondernemer schade veroorzaakt aan spullen van de klant. Schade aan apparatuur is een bekend voorbeeld, maar ook schade aan personen valt onder aansprakelijkheid. Iemand kan struikelen over een snoer dat jij gebruikt en iets breken. Daar ben jij verantwoordelijk voor. Om hoge kosten te voorkomen, kun je een verzekering afsluiten. Door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te vergelijken, weet je welke polis het beste bij je past.

Zakelijk of privé verzekeren?

Dit is een vraag waar veel zzp’ers en kleine ondernemers tegenaan lopen. Neem bijvoorbeeld de auto of bestelbus. Wanneer je deze al privé gebruikt, heb je al een verzekering. En waarom zou je dan overstappen naar een zakelijke verzekering? Simpel, omdat het fiscaal voordeliger is om een zakelijke verzekering te hebben. Een bestelauto verzekeren kan dan ook op verschillende manieren. En onthoud dat je altijd kunt overschakelen naar zakelijk.

Moet ik meteen met pensioen opbouwen beginnen?

Dit is een lastige vraag, omdat dit afhankelijk is van je financiële situatie. In ieder geval is het niet verstandig om vanaf het begin honderden euro’s per maand te storten. Het is slimmer om de eerste maanden bij te houden wat je overhoudt. Je kunt er zelfs voor kiezen om op 31 december een pensioenrekening te openen. Dan weet je precies hoeveel je kunt storten en profiteer je ook nog gewoon van de fiscale voordelen.

Moet ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Nee, dat moet niet. Nog niet, want de overheid is ermee bezig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen verplicht te stellen. Je bent natuurlijk niet verplicht om daar op te wachten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering geeft je namelijk de nodige zekerheid. Zonder deze verzekering heb je geen inkomen wanneer je door ziekte een tijd niet kunt werken. Het is een investering, maar wel een die op zijn minst het overwegen waard is.

Heb ik een eigen website nodig?

Dat hangt heel erg af van het soort werk dat je gaat doen en van de grootte van je bedrijf. Er zijn genoeg ondernemers die geen website hebben en prima rond kunnen komen. Een goede tip is om bij jezelf na te gaan of je werk hebt dat zichtbaar is. Als dat zo is, is het ook de moeite waard om een eigen website te hebben. Daarop kun je mooi jouw werk tonen.

Dit is een partnerbijdrage, aangeleverd door derden.