Regionaal

1000-Soortendag: Feest van de biodiversiteit

Op 1 september jl. heeft Natuurvereniging Eiland IJsselmonde een 1000-Soortendag gehouden in Barendrecht. Doel was om zoveel mogelijk planten en dieren binnen de gemeente in kaart te brengen. Maar liefst 564 verschillende soorten werd door enthousiaste natuurliefhebbers gevonden. Hiervan was een groot deel nog niet eerder geregistreerd binnen de gemeente.

Gewone gouduil

“We hopen hiermee de bewoners van Barendrecht bewust te maken van de grote biodiversiteit om hen heen. Je hoeft niet ver van huis om veel verschillende planten en dieren te zien”, aldus voorzitter Sander Elzerman. Vanuit De Kleine Duiker werden gedurende de dag verschillende activiteiten georganiseerd. Zo werden waterbeestjes geschept in de Zuidpolder, was er een wandelexcursie door de Carnisse Grienden en nachtvlinders werden met een felle lamp op een doek gelokt in de Jan Gerritsepolder.

Het evenement levert een mooi beeld op de werking van het ecosysteem. Op basis van het waterleven kon worden vastgesteld dat de waterkwaliteit in de Kleine Duiker veel beter was dan de watergang langs de Ziedewijdsekade. In het recreatiegebied langs de Oude Maas zagen vogelaars hoe verschillende soorten mezen, tjiftjaf, boomkruiper en zwartkop van elkaar profiteerden bij het voedsel zoeken. En op een klein aardappelveldje in de Zuidpolder bleken diverse akkeronkruiden, zoals akkermelkdistel, hondspeterselie en grote klaproos, hun kans te grijpen.

Soorten

Op alle soortgroepen werd gelet. Met meer dan 270 verschillende soorten planten was deze soortgroep hofleverancier. Maar ook de nachtvlinders en vogels waren goed vertegenwoordigd met 84 en 71 soorten. Een groot aantal soorten was nog niet eerder geregistreerd in de gemeente. Dankzij de 1000-Soortendag zijn deze planten en dieren nu op de kaart gezet. Een paar soorten waren zelfs nog niet eerder op het eiland IJsselmonde vastgesteld. Er valt dus nog genoeg te ontdekken.

“Dit evenement levert een mooie momentopname op, maar de lijst is zeker niet uitputtend. We blijven de natuurwaarden in de gemeente dan ook goed in de gaten houden”, vertelt Elzerman. En iedereen kan daarbij helpen door meldingen van bijzondere planten en dieren door te geven via internet: http://ijsselmonde.waarneming.nl .

Foto’s: Aart van Dragt en Sander Elzerman