94% van de Zuid-Hollanders wil kleine plastic flesjes inleveren

Vanaf donderdag 1 juli 2021 zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Uit onderzoek blijkt dat 94% van de Zuid-Hollanders die kleine plastic flesjes koopt, van plan is de statiegeldflesjes in te leveren. Om geld terug te krijgen óf als een donatie aan het goede doel. Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat leverde op 1 juli symbolisch het eerste flesje in bij een voetbalvereniging. De club spaart met de inzameling van de statiegeldflesjes voor een nieuw materialenhok.

De meeste Zuid-Hollanders die kleine plastic flesjes kopen, doen dat in de supermarkt. Veel Zuid-Hollanders zijn van plan de flesjes ook daar in te leveren, blijkt uit onderzoek in opdracht van Statiegeld Nederland. Maar ook nieuwe innamepunten, zoals tankstations langs de snelweg en grote NS-stations, lijken populaire plekken te worden om de flesjes te retourneren. Je krijgt op deze locaties je statiegeld terug.

Nu statiegeld op kleine plastic flesjes verplicht is, zal het aantal innamepunten verder toenemen. Denk bijvoorbeeld aan grote cateringlocaties, bioscopen en sportclubs. Wie een statiegeldflesje in zo’n bak doneert, steunt een goed doel. Bij sportclubs is dat vaak de club zelf.

Elke fles overal in te leveren

83% van de Zuid-Hollanders zegt weleens bij het verkeerde innamepunt te staan met een statiegeldfles. Daar komt met het nieuwe statiegeldsysteem een einde aan. Vanaf nu maakt het niet meer uit waar je de grote of kleine plastic flessen gekocht hebt. Elk innamepunt neemt ze aan, zolang het statiegeldlogo maar op de fles staat, de streepjescode goed te scannen is en de fles onbeschadigd is.

900 miljoen kleine flesjes per jaar

In Nederland worden per jaar 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht. “Met statiegeld op kleine plastic flesjes neemt het aantal statiegeldflessen flink toe”, zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland. “Om het zo makkelijk mogelijk te maken de flesjes in te leveren, komen er steeds meer innamepunten bij. Het is mooi om te zien dat zoveel vrijwillige punten zich al registreren bij Statiegeld Nederland, zoals bioscopen en sportclubs.

Statiegeld Nederland zorgt in nauw overleg met producenten en innamepunten voor de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem. De doelstelling is om 90% van alle statiegeldflessen gescheiden in te zamelen. De ingezamelde flessen worden gerecycled en hergebruikt, bijvoorbeeld voor de productie van nieuwe flessen.

Over Statiegeld Nederland

In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) het bestaande statiegeldsysteem uit te breiden met kleine plastic flesjes frisdrank en water om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Het afgelopen jaar is de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem voorbereid, onder andere door producenten en verkopers van kleine plastic flesjes. Zij zijn verenigd in Statiegeld Nederland, de uitvoeringsorganisatie van het nieuwe statiegeldsysteem.

Voor meer informatie over statiegeld op kleine plastic flesjes ga je naar www.statiegeldnederland.nl.

Over het onderzoek

Het onderzoek is van 3 tot en met 7 juni 2021 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Statiegeld Nederland. Aan het onderzoek namen 1.023 Nederlanders van 16 jaar en ouder deel, die weleens kleine flessen (< 1 liter) water en/of frisdrank kopen. Het onderzoeksrapport met uitkomsten op provinciaal niveau is op aanvraag beschikbaar.