Regionaal

Aafje zorghotel opnieuw Coronacentrum regio Rijnmond

Het Aafje zorghotel locatie Maasstad is opnieuw volledig beschikbaar gesteld als tijdelijk Coronacentrum voor de regio Rijnmond. De 2de golf heeft zich definitief ingezet en de ziekenhuizen schalen de reguliere zorg weer af om IC capaciteit en beschikbaarheid van reguliere bedden te realiseren. Het Coronacentrum van Aafje biedt 121 extra zorgbedden voor mensen met een coronabesmetting die zorg nodig hebben, maar niet noodzakelijkerwijs in een ziekenhuis. Hiermee is het grootste coronacentrum van Nederland weer open.

Maandag 12 oktober opende het Coronacentrum locatie Maasstad in Rotterdam-Zuid weer geheel voor patiënten met een bevestigde coronabesmetting. Halverwege juli deze zomer sloot Aafje de deuren van het Coronacentrum en pakte het de reguliere revalidatiezorg weer op. In totaal verbleven er tijdens de eerste golf ruim 250 patiënten in het centrum. Het merendeel van deze patiënten herstelde. Twee weken later, begin augustus, werden de eerste Corona patiënten alweer opgenomen en maakte het zorghotel 30 bedden vrij voor deze groep patiënten. Begin oktober kwamen daar nog eens 30 bedden bij en sinds deze week is het zorghotel weer geheel ingericht als Coronacentrum met 121 beschikbare bedden. Op dit moment liggen er 77 patiënten in het Coronacentrum.

Guy Buck, voorzitter Raad van Bestuur van Aafje: “Door de opgebouwde expertise en ervaring tijdens de eerste golf, is het niet meer dan logisch dat wij het zorghotel weer beschikbaar stellen voor de zorg aan Corona patiënten. Ondanks dat de eerste golf het uiterste van ons zorgpersoneel heeft gevraagd, staan ze er ook nu weer klaar voor. Ik ben ongelooflijk trots op de zorgmedewerkers en hun tomeloze inzet.” 

Het opnieuw opstarten van het coronacentrum is vanuit ConForte in nauw overleg met het ROAZ georganiseerd. Vorige week is voor de gasten die in het zorghotel revalideerden, samen met de andere VVT instellingen in de regio, met grote zorg een passende plek gezocht waar zij hun revalidatieproces zo goed en veilig mogelijk kunnen voortzetten.

Het speciale Coronacentrum is beschikbaar voor patiënten met een corona-besmetting vanuit omliggende ziekenhuizen, VVT-instellingen of vanuit thuis via de huisarts. Doordat er wordt gewerkt met volledige zogenaamde afgesloten cohort afdelingen, mogen patiënten zich binnen deze afdelingen vrij bewegen. Alle patiënten verblijven op de afdeling in een (hotel)kamer met sanitaire voorzieningen.