Regionaal

Aan het vervellen! Wat nu?

Een paar dagen geleden bent u teruggekomen van een heerlijke zonnige vakantie en uw huid heeft een mooi zomers tintje gekregen. Na het douchen ziet u ineens de vellen op uw benen. En ook uw schouders krijgen het patroon van een schildpad. Weg zomergevoel.

Als u de huid blootstelt aan ultraviolette straling uit zonlicht vormen de pigmentcellen in de huid melanine. Dit pigment zorgt ervoor dat uv-straling wordt geabsorbeerd en gereflecteerd. Op die manier beschermt de huid zichzelf tegen de schadelijke straling die in de huid doordringt.

Bruin kleurtje
Hoe langer u wordt blootgesteld aan uv-straling, des te meer melanine produceert u en des te bruiner wordt u. Daarnaast treedt er bij regelmatige blootstelling aan zonlicht een verdikking van de opperhuid op. Samen met de melanine kan die verdikking zorgen voor een bescherming van de huid tot factor 20.

Een lichte huid maakt minder melanine aan dan een donkere huid en verbrandt daarom sneller. Ook kleine kinderen vormen bijna geen melanine, waardoor er te weinig pigment ontstaat om voldoende bescherming te bieden. Ook als u meer melanine aanmaakt, bereikt uw lichaam op een bepaald moment een punt van verzadiging. En dan verbrandt u.

Vervellen
Meestal verbrandt alleen de bovenste laag (hoornlaag) van de huid. Dit merkt u in eerste instantie aan roodheid en gevoeligheid en vervolgens aan vervellen. Dit kan vier tot zeven dagen duren. Bij een ernstigere verbranding, kunt u last krijgen van blaren. Vaak is de vervelling dan ook heftiger.

Vervellen is eigenlijk niets anders dan dat beschadigde huid plaats moet maken voor nieuwe gezonde. De hele bovenste laag huid laat los. Dit proces kunt u niet tegengaan.

Zelf doen
Een huid die vervelt, jeukt meestal behoorlijk. Maar blijf eraf! Door te krabben maakt u het alleen maar erger en kunt u zelfs littekens veroorzaken. Scrubben of het lostrekken van hangende vellen is over het algemeen ook geen aanrader. Zeker bij een verbrande huid heeft u kans op infecties. Dep uzelf na het douchen ook voorzichtig droog met een zachte handdoek: wrijf zeker niet te hard.

Vervolgens kunt u de aangedane huid eventueel nog een beetje koelen met komkommer, yoghurt of theezakjes. De huid heeft in ieder geval baat bij een vochtinbrengende crème, bijvoorbeeld met aloë vera. Zorg ook dat u voldoende water drinkt. Dit komt het herstel en de nieuwe huid ten goede.

Wilt u tijdens of na het vervellen weer de zon in: pas dan extra op. De nieuwe huid is nóg gevoeliger voor uv-straling.

Voorkomen
Als u eenmaal verbrand bent, is het vervellen niet meer tegen te houden. De belangrijkste manier om vervellen te voorkomen is door voldoende te smeren met zonnebrandcrème en tussen 11.00 en 15.00 in de schaduw te blijven. Gezond zonnen dus. En probeer vooral niet te snel bruin te worden.

Bron: PlusOnline