Regionaal

Acute Zorg Afdeling van Aafje ondersteunt bij toename opnames door hittegolf

Gezien de hittegolf die ons land de laatste weken heeft bereikt en het Nationaal Hitteplan van het RIVM dat geactiveerd is, is er veel aandacht voor de kwetsbare ouderen. Deze hittegolf kan leiden tot een toename in opnames van ouderen met bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen bij de Spoedeisende Hulp. De Acute Zorg Afdeling (AZA) van Aafje heeft de ziekenhuizen in de regio aangeboden hierbij te ondersteunen.

Naast de bestaande criteria voor opname bij de AZA, neemt de AZA ook patiënten op voor extra vochttoediening bij uitdrogingsverschijnselen. De vakantieperiode zorgt altijd voor een grote druk op de personele bezetting. Een hittegolf vergroot deze druk doordat het aantal opnames van kwetsbare ouderen kan toenemen. Echter een opname indicatie voor het ziekenhuis is niet altijd nodig. Behandeling met vochttoediening is vaak al voldoende om deze groep weer op de been te krijgen.

Ziekenhuizen in de regio Rotterdam kunnen oudere patiënten met uitdrogingsverschijnselen  die op de Spoedeisende Hulp terecht komen direct door laten stromen naar de AZA in Aafje zorghotel, locatie Maasstad. De opname duur blijft 5 werkdagen en hierna wordt er zoals gebruikelijk gekeken wat de beste uitstroom is voor deze patiënt.