Adviesraden tevreden met Wmo-vervoer

De adviesraden van Albrandswaard (MAA), Barendrecht (Wmo-adviesraad) en Ridderkerk (MBR) zijn blij dat Wmo-ritten gewoon weer minimaal een uur van tevoren besteld kunnen worden. “Het is goed dat alsnog geluisterd is naar de doelgroep”, zo stellen zij.

De gemeenten hadden bedacht dat Wmo-ritten minimaal 24 uur van tevoren besteld zouden moeten worden om zo kosten te besparen. Maar voor mensen die afhankelijk zijn van het Wmo-vervoer is dat een enorme beperking van hun vrijheid. Arend Wesdijk (Wmo-adviesraad Barendrecht): “Wij kregen direct al zorgelijke berichten dat mensen hierdoor de deur niet meer uit konden en hebben gelijk aan de bel getrokken bij de gemeente.” Astrid Pieterse (MBR Ridderkerk) sprak met medegebruikster Annemartien Rutten in bij de gemeenteraad: “Dit is in strijd met het VN-verdrag voor de rechten van de gehandicapte mens. Heeft u weleens 24 uur van tevoren moeten bedenken wanneer u in uw auto zou stappen?”

Het heeft lang geduurd totdat de situatie was opgelost, bijna een jaar. Maar de adviesraden zijn blij met het resultaat. Piet van Verseveld (Maatschappelijke Adviesraad Albrandswaard): “We zijn dankbaar dat de wethouders de situatie toch hebben rechtgezet.” Astrid Pieterse vult aan: “En voor de steun van een aantal gemeenteraadsfracties.”De situatie toont het belang aan van het betrekken van doelgroepen bij het beleid. Wesdijk: “Als ze ons van tevoren hadden benaderd, was het waarschijnlijk niet misgegaan.”

De adviesraden onderschrijven de oproep van de wethouders: “Plan je ritten zo ruim mogelijk van tevoren. Zo houden we de kosten zo laag mogelijk. Maar laat je er niet door belemmeren: doe mee en ga eropuit!”