Regionaal

‘Als je iets wilt, moet je zelf in actie komen’

De Kerstdagen zijn weer in aantocht. De tijd van kerstpakketten, cadeaus en uitbundige diners. Het zette Amanda van Kuijk, als brandweervrouw werkzaam bij de kazerne Bosland in Kralingen-Crooswijk, aan het denken. En niet alleen dat: ze kwam in actie om voedsel in te zamelen voor de minder bedeelden in de stad.

“Wanneer we uitrukken, dan komen we dikwijls terecht bij gezinnen die het niet breed hebben,” zegt Amanda. “Vaak lopen daar dan ook nog kleine kinderen rond. Die mensen hebben het niet gemakkelijk. Als je dan rond Kerst ziet hoe mensen hun boodschappenwagens volstouwen met spullen die ze nooit allemaal gebruiken, dan denk ik: laten we met die overtollige spullen iets voor die mensen doen.”

Amanda van Kuijk zocht contact met de directie van de Voedselbank. Die was meteen enthousiast over haar idee en stelde oranje kratten ter beschikking om het voedsel in te verzamelen. Ook de brandweer zegde zijn medewerking toe.

Hartenkreet

Met die opsteker kon Amanda, alleenstaande moeder met drie kinderen, haar actie beginnen. Ze plaatste berichten op Twitter en Facebook. In een hartenkreet riep ze mensen op bij de brandweerkazernes die voedingsmiddelen in te leveren, die ze toch niet gebruiken. De actie verspreidde zich als een olievlek over het web.

“We gooien zoveel eten weg, vooral tijdens de Kerstdagen,” zegt Amanda van Kuijk. “Maar de mensen die ik wil helpen, die vragen hun kinderen niet elke dag wat ze willen eten, omdat ze nauwelijks keuze hebben. Ik wil die mensen een steuntje in de rug geven.”

De inzameling richt zich vooral op voedsel. Amanda: “In principe is alles natuurlijk welkom, maar de behoefte aan houdbare producten is het grootst. Dan gaat het om pasta, pastasaus, soep, thee en broodbeleg als jam, pindakaas en hagelslag.” Daarnaast komen artikelen als broodtrommels en etuis ook van pas, die de Voedselbank op verjaardagen van kinderen met de voedselpakketten kan meegeven als presentje.

Wakker geschud

Inmiddels staan op alle Rotterdamse brandweerkazernes oranje kratten te wachten om gevuld te worden. “Ik vind dat we als hulpdiensten wel wat meer kunnen doen dan alleen een brand blussen,” zegt de brandweervrouw. “Ik hoop dat mensen hierdoor wakker worden geschud en beseffen dat we met z’n allen heel veel kunnen betekenen rondom de feestdagen.”

De actie loop inmiddels een paar weken. De respons is groot. Nog tijdens het gesprek komt een oud-collega van Amanda van de RET een tas vol spullen brengen. “Het is toch een kleine moeite om iets voor een ander te doen?” zegt ze. Amanda is ontroerd. “Dat bedoel ik nou. Prachtig toch?”

De Voedselbank haalt de kratten bij de kazernes op en zorgt voor de verdere verdeling van de ingezamelde etenswaren. “Ik was in het begin al blij wanneer ik vier kratjes vol zou krijgen,” zegt Amanda. “Maar ik denk dat het er veel meer gaan worden.”

Burgemeester

Het idee kreeg Amanda van Kuijk toen ze hoorde van een politieman in Leiden, die al enkele jaren hetzelfde doet. “Dat moet hier in Rotterdam ook kunnen,” dacht ze. Ze hoopt voor haar actie al haar collega’s bij de brandweer, de politie en de ambulancedienst te mobiliseren. “En het zou helemaal mooi zijn, wanneer ook burgemeester Aboutaleb de actie zou omarmen,” zegt ze met een glimlach.

Ze is al langs geweest bij het Albeda College aan de Baljuwstraat om over haar idee te praten. De leerlingen waren zo enthousiast, dat ze meteen hun medewerking toezegden. “Ik weet wel wat armoe is,” verklaart Amanda van Kuijk haar drang om deze actie op touw te zetten. “Wij hadden het vroeger ook niet breed thuis. Dan was alles wat je kreeg welkom. Ik ben altijd al iemand geweest die mensen wil helpen. En ik vind ook: je kunt wel altijd vanaf de zijlijn zeggen dat iets niet goed is, maar als je er iets aan wilt doen, moet je zelf in actie komen.”

De actie van Amanda van Kuijk duurt tot 18 december. Tot die dag zijn houdbare etenswaren af te leveren bij de brandweerkazernes van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond.