Regionaal

Auteur Saskia Wolters wint de Vrouw in de Media Award 2023 Zuid-Holland

Auteur Saskia Wolters ontvangt de Vrouw in de Media Award 2023 voor Zuid-Holland.

Saskia Wolters schreef een boek over de falende hulpverlening die leidde tot de moord op haar broer Joost. Ze spreekt zich uit over betere zorg voor mensen met verward gedrag en een hoog veiligheidsrisico en komt op voor rechten en belangen van nabestaanden. De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Op voordracht van journalisten en publiek kiest een jury deskundige vrouwen die regelmatig of op indrukwekkende wijze in beeld zijn.

Over de winnaar

Saskia Wolters was een van de tien genomineerde vrouwelijke deskundigen namens Zuid-Holland. Samen met Petra de Jong, jeugdarts vluchtelingenkinderen, en Janine Janssen, criminoloog, kreeg ze de meeste stemmen. De jury koos unaniem voor Wolters: “Onbedoeld en eigenlijk door het noodlot heeft zij zich ingezet om te zorgen dat instanties (zorg en justitie) beter samenwerken, dat dit soort incidenten wordt voorkomen. Ze schreef daarover een boek. Voor heel veel mensen kan zij een inspiratie zijn. Haar verdriet heeft ze omgezet in kracht, heel knap. Haar bijdrages hebben impact. Of zoals een van de stemmers zei: ‘Als je uit je kwetsbaarheid zoveel kracht kunt halen als Wolters en dit kunt delen, dan verdien je deze award.’ “

Vorig jaar won Emine Uğur, columnist Trouw en beleidsadviseur Den Haag, de Vrouw in de Media Award Zuid-Holland.

Regionale winnaar Vrouw in de Media gaat door naar landelijk, stembus geopend

De regionale award is onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards voor deskundige vrouwen die regelmatig of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2023. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteert een jury eerst de genomineerden en maakt na een stemronde een keuze uit de top drie. De jury voor Zuid-Holland bestaat uit Lana Witte de Wit, journalist en mediaprofessional, Anita Abaisa, directeur IBias VR en Mustafa Hadzijbrahimovic, docent, documentairemaker en journalist.

Er kon tot en met woensdag 14 februari worden gestemd. In totaal brachten ruim 35.000 mensen op www.vrouwindemedia.nl hun stem uit. De provinciale winnaar dingt nu mee naar de landelijke Vrouw in de Media Award 2023. Tot en met 1 maart is de stembus hiervoor geopend. Op 8 maart wordt de winnaar samen met de Vrouw in de Media Oeuvre-Award bekend gemaakt tijdens een feestelijk event in Beeld en Geluid in Hilversum (16.00 uur).

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media

De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor meer zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie, in kranten en in digitaal nieuws. Van alle experts die in nieuwsmedia aan het woord komen, is slechts één op de vijf vrouw (bron: Global Media Monitoring Project*). Het percentage bungelt al jaren tussen de 19 en 21 procent. Maar ongeacht hun rol, van alle personen die we zien, horen en lezen in de media is slechts één op de drie vrouw, blijkt uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media.

Op 1 maart 2024 komt het boek ‘Vaker in de Media. Zo kom je als vrouwelijke expert in beeld’ uit.

Foto: Lodewijk van der Grienten