Regionaal

Controles A12 en A16 op snelheid en vasthouden telefoon

De politie is op de A12 en de A16 voor een periode van minstens zes weken gestart met gerichte controles op snelheid en afleiding. De wegvakken waar de controles plaatsvinden zijn geselecteerd omdat daar relatief veel ongelukken gebeuren.

Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Incident Management Nederland. Naast de snelheidscontroles wordt ook gericht gelet op afleiding in het verkeer. Daarbij wordt vooral gekeken naar het vasthouden van de mobiele telefoon tijdens het rijden.

De snelheidscontroles worden voor de automobilisten duidelijk aangekondigd met teksten op tekstkarren aan het begin van de wegvakken waar gecontroleerd wordt.

  • Op de A16 is dat het gedeelte tussen knooppunt Ridderkerk (hmp. 28.0) en de Brienenoordbrug (hmp. 20.0).

  • Op de A12 is dat het gedeelte tussen Reeuwijk (hmp. 34.0) en Gouwe-aquaduct (hmp. 26.0).

  • De controles op het vasthouden van de mobiele telefoon tijdens het rijden worden in die weken door opvallende en onopvallende surveillance-eenheden van de politie uitgevoerd.

Ongevallen terugdringen

Door deze gerichte transparante aanpak van snelheidscontrole en handhaving hopen het Openbaar Ministerie, Rijkswaterstaat en politie het aantal ongevallen op deze wegvakken terug te dringen.