Regionaal

De Blauwe Verbinding officieel geopend

Varen van Rotterdam-Zuid naar Barendrecht, onder de A15 door, dat kan nu. Er is zes jaar lang gewerkt aan de Blauwe Verbinding, maar met de afronding van de waterbak onder het Heulwegviaduct is de Blauwe Verbinding klaar.

Vrijdag 6 juli openden de bestuurders en vertegenwoordigers van de gemeenten Rotterdam, Barendrecht en Albrandswaard en het waterschap Hollandse Delta de Blauwe Verbinding officieel. In een kano peddelden ze door de waterbak die onder het Heulwegviaduct is aangelegd. Waar voorheen auto’s reden, kun je nu met een kano of fluisterbootje varen. Met opening van deze belangrijke schakel is de Blauwe Verbinding klaar.

Goed voor mens, plant en dier
Schoon, zoet water uit de Oude Maas vindt nu zijn weg naar alle gebieden en het Zuiderpark. De Blauwe Verbinding heeft ook een waterbergende functie. Bij hevige regenval werken de klimaatbuffers langs de Koedood en in de Zuidpolder als een spons. Ze nemen het water op en bij droogte gebruiken we het weer voor de natuur. Ook zijn de verschillende groengebieden met elkaar verbonden waardoor dieren maar ook planten de kans krijgen zich verder te verspreiden. En het is een 15 kilometer lange recreatieve vaarroute waar je heerlijk met een bootje kunt varen. Maar ook fietsen, wandelen en nog veel meer. De Blauwe Verbinding is goed voor mens, plant en dier.

Om stil van te worden
Om iedereen mee te laten vieren dat de Blauwe Verbinding klaar is, waren er zaterdag 7 juli heel veel activiteiten georganiseerd op en langs de route. Kanotochten, wandelingen, kanobalspel, vroege vogelexcursie, geocachen en je kon op vele plekken een kano huren om zelf een tochtje te maken. De kinderen die deelnamen aan de kinderkano tocht hadden het reuze naar hun zin. Ze waren zo onder de indruk van de hen omringende natuur dat ze er soms stil van werden. Het geocachen in de Zuidpolder werd heel goed bezocht. In een bootje schatten zoeken met je smartphone. En als de schat, de cache, gevonden werd, was de blijdschap groot. De wandelingen trokken iets minder bezoekers, maar degenen die op pad gingen vonden het heel interessant. Iedereen die ergens aan mee heeft gedaan, of ze nou zelf met de kano op pad gingen of mee gingen met een boswachter of deelnamen aan het kanobalspel. Iedereen was enthousiast en zeker van plan om ook op eigen gelegenheid op ontdekking te gaan op en langs de Blauwe Verbinding.

Nog een paar wensen
Er is zes jaar lang gewerkt aan de Blauwe Verbinding in zes deelgebieden: het noordelijk tracé, het Zuidelijk Randpark, de Heulweg, Rhoonse Baan, Koedoodzone en de Zuidpolder. En nog veel meer partijen: de gemeenten Rotterdam, Albrandswaard en Barendrecht, waterschap Hollandse Delta, provincie Zuid-Holland, Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde en de voormalige Stadsregio. Dat ging niet altijd even soepel, maar uiteindelijk is de verbinding klaar. Er zijn nog wel een paar plekken waar je met de kano het water uit moet om een weg of dijk over te steken. Het is nog wel de wens om daar in de toekomst nog een oplossing voor te bieden.