Regionaal

De Luisterlijn Rotterdam e.o. zoekt vrijwilligers

Steeds meer mensen weten de Luisterlijn te vinden via telefoon, chat en e-mail. Dag en nacht bieden vrijwilligers een anoniem luisterend oor aan mensen met pijn, verdriet, zorgen en eenzaamheid.

In april, juli, september en november a.s. start in Rotterdam een training om nieuwe vrijwilligers op te leiden. De Luisterlijn is op zoek naar mensen die hieraan willen meedoen.

De laatste jaren is de vraag naar contact met de Luisterlijn flink gestegen. Het huidige aantal vrijwilligers is te laag om iedereen een luisterend oor te kunnen bieden. Hiervoor zijn nieuwe vrijwilligers nodig. Zij krijgen een professionele basistraining bestaande uit 6 bijeenkomsten gecombineerd met e-learning; daarna volgt intervisie en begeleiding door beroepskrachten. Een vrijwilliger doet vier diensten per maand, waarvan een nachtdienst. Een telefoondienst duurt vier uur.

Echt iets betekenen

Gerben, een van de vrijwilligers uit Rotterdam vertelt: “Ik heb juist voor dit vrijwilligerswerk gekozen omdat ik iemand kan helpen met mijn luisterende oor, in een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek. Door echte aandacht te geven en de juiste vragen te stellen, kan ik mensen op hun gemak stellen. Dan komen ze de dag net even wat beter door. Daarnaast is het heerlijk om iets voor een ander te kunnen betekenen.’’ Een andere vrijwilliger vult aan: ‘’We bieden geen hulp, maar door alleen al te luisteren, kun je het verschil maken.” In de regio Rotterdam e.o. zijn nu 110 vrijwilligers actief, maar dat moeten er meer worden om aan de groeiende vraag te voldoen. 

Over de Luisterlijn

De Luisterlijn is al ruim 60 jaar dé organisatie in Nederland die anonieme hulp op afstand biedt. Vanuit 28 locaties voeren zo’n 1.500 vrijwilligers dag en nacht bijna 350.000 anonieme gesprekken per jaar via telefoon, chat en e-mail. Deze vrijwilligers worden goed geschoold en continu begeleid. 

Wil jij meer weten over het vrijwilligerswerk bij de Luisterlijn? Kijk dan op de website deluisterlijn.nl . Daar vind je ook meer informatie over de training en begeleiding. Kun jij goed luisteren en heb je interesse? Meld je dan via deluisterlijn.nl/als-vrijwilliger.html