De Nacht van de Kaap terug van weggeweest 

Na twee stille jaren keerde het festival De Nacht van de Kaap zaterdagavond 3 september eindelijk weer terug naar Katendrecht. Het oer-Rotterdamse festival, dat plaatsvond op het Derde Katendrechtse Hoofd en in het SS Rotterdam, trok 7000 dolenthousiaste bezoekers. Zij werden onder meer getrakteerd op optredens van Frederique Spigt, De Wannebiezz, Primaat, Sophie Straat, Moonlight Benjamin en chanteur Pierre van Duijl. Het festival, dat zonder incidenten verliep, was een doorslaand succes, aldus organisator Jasper Scholte (JMR Event Makers): “Ik kan niet anders dan dik tevreden zijn over het verloop van het festival. Het weer werkte mee, er stond een prachtig assortiment artiesten op het programma en het publiek genoot met volle teugen. Het was een geweldige avond.” 

Een goede mix 

Naast bekende namen is er in het programma veel ruimte vrij gemaakt voor aanstormend talent en artiesten uit het buitenland, zoals Meta & The Cornerstones, Moonlight Benjamin, Never Been to Berlin en Wild Organ & Drums. En hoewel het festival zoals gebruikelijk een stevig Rotterdams randje had, werden er een aantal opvallende uitstapjes gemaakt naar andere steden. Zo was de ras-Amsterdamse zangeres Sophie Straat naar Rotterdam afgereisd voor een innemend optreden op het Odepodium en trakteerde de Haagse Nederhopformatie De Kraaien het publiek op een spectaculaire show op het Promenade podium. Scholte: “Wij proberen onze bezoekers altijd te verrassen. Soms gebeurt dit met aanstormend talent en soms gebeurt dit met artiesten die je niet direct verwacht op een oer-Rotterdams festival als de Nacht van de Kaap. En ik denk dat dit ook dit jaar weer prima gelukt is. We hadden een zeer uiteenlopende line-up met artiesten van allerlei pluimage. Naast de prachtige locatie is dat een belangrijk onderdeel van de charme van de Nacht van de Kaap.” 


Terug van weggeweest

De geslaagde comebackeditie van de Nacht van de Kaap toont aan dat het publiek nog lang niet is uitgekeken op de festivalformule waarin folklore zonder blikken of blozen wordt verweven met moderne DJ’s en artiesten. Scholte: “In verband met de coronapandemie is de Nacht van de Kaap twee jaar uit de roulatie geweest en bovendien moest het festival in 2019 noodgedwongen verhuizen van het Deliplein naar het Derde Katendrechtse Hoofd. Het is altijd afwachten of een festivalconcept bestand is tegen dergelijke gebeurtenissen. Maar gezien het succes van gisterenavond hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. De sfeer was fantastisch. Oftewel, de Nacht van de Kaap is terug van weggeweest.” 

Foto’s: Bas van Meenen