Regionaal

Dekkerbeurzen voor wetenschappers Erasmus MC

De Hartstichting heeft onderzoekers dr. Maryam Kavousi en dr. Bob Roozenbeek van het Erasmus MC Rotterdam een Dekkerbeurs toegekend. Dat zijn persoonlijke onderzoeksbeurzen voor getalenteerde wetenschappers die jaarlijks wordt toegekend. Met de beurs van respectievelijk ruim 400 duizend en 360 duizend euro, kunnen zij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

Hartfalen en boezemfibrilleren eerder ontdekken   

Maryam Kavousi onderzoekt twee van de meest voorkomende hartziekten: hartfalen en boezemfibrilleren. Bij hartfalen is de pompkracht van het hart verminderd. Bij boezemfibrilleren klopt het hart onregelmatig, en vaak te snel. Beide aandoeningen zijn nauw verweven met elkaar: de ene aandoening kan een verhoogd risico geven op de andere.  Nu worden beide aandoeningen vaak pas ontdekt als het ziekteproces al een tijd aan de gang is, en er gezondheidsklachten ontstaan. Kavousi wil bereiken dat boezemfibrilleren en hartfalen eerder worden ontdekt, en dat artsen meer kunnen doen om deze hartproblemen te voorkomen en – per patiënt op maat – te behandelen.  

Nieuwe app voor snellere behandeling na beroerte 

Bij een beroerte telt elke seconde. Hoe sneller de behandeling begint, hoe groter de kans op goed herstel. Neuroloog Bob Roozenbeek wil bereiken dat meer mensen op tijd de beste behandeling krijgen, en goed herstellen van hun beroerte. Hij gaat daarom een app ontwikkelen, die ambulancemedewerkers adviseert naar welk ziekenhuis ze moeten rijden.  De app geeft advies op basis van gegevens over ziekenhuizen in de buurt én patiëntgegevens, die de ambulanceverpleegkundige invoert in de app. 

Over de Dekkerbeurzen 

De Dekkerbeurzen worden dit jaar voor de 35e keer toegekend. Ze zijn vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Hij was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand. Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière.  De Hartstichting kreeg dit jaar 78 aanvragen. Tien onderzoekers krijgen de felbegeerde beurs. Twee van hen zijn verbonden aan het Erasmus MC Rotterdam Met de beurzen stelt de Hartstichting de onderzoekers in staat om een volgende stap in hun carrière als onderzoeker te maken. De Dekkerbeurs helpt hen een eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.  

Sneller oplossingen voor patiënten  

Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om te voorkomen dat mensen overlijden of ziek en steeds zieker worden door hart- en vaatziekten. Daarom trekt de Hartstichting met haar persoonsgebonden Dekkerbeurzen toptalent aan en helpen ze hun eigen onderzoekslijn op te bouwen.

Veel van de onderzoeken gaan over thema’s die tot belangrijkste prioriteiten zijn gekozen door patiënten, artsen en wetenschappers. Het gaat bijvoorbeeld om betere behandeling en blijvende genezing van hartritmestoornissen en hartfalen. Dankzij de Dekkerbeurzen gaat de zoektocht naar oplossingen sneller, nu én in de toekomst. 

Foto: Google Maps