Regionaal

Donatie sla en andijvie aan zwanen in nood

Op zaterdag 23 juni lekte een tanker 200 ton stookolie in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam. Honderden zwanen werden hierbij besmeurd. Momenteel zitten er circa 500 zwanen in de Tijdelijke Opvang Vogels in Hoek van Holland, waarvan een groot deel ondertussen gewassen is. Supermarktketen Dirk van den Broek helpt een handje mee en levert 6 weken lang andijvie en sla voor de zwanen.

Lenore Molenaar, vrijwilliger: “We hebben hier inmiddels drie weken keihard gewerkt, maar het resultaat mag er dan ook zijn: dagelijks worden er nu schone zwanen uitgezet. Het is waanzinnig om te zien hoe vrijwilligers en ook Dirk van de Broek zich aan de zwanen hebben gecommitteerd! Hartverwarmend.”

Fiona Wijnbergen, persvoorlichter Detailresult Groep, is namens Dirk aanwezig bij een levering van andijvie en sla: “Het is ontzettend triest dat dit gebeurd is. Belangrijk is dat de zwanen zo snel mogelijk weer op kracht komen en hier helpt, naast het schoonmaken, eten bij. Wekelijks leveren we kroppen sla en andijvie. Zo hopen we dat de zwanen snel weer losgelaten kunnen worden.”

Nicole Wegman van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid licht verder toe: “De eerste dagen na het incident is hard gewerkt om het opvangcentrum met een capaciteit van 600 zwanen zo snel mogelijk op te zetten. Daarbij ging het niet alleen om het bouwen van een faciliteit met hokken en een wasstraat. Er is veel organisatie en specifieke know how nodig om een tijdelijk opvangcentrum met wasgelegenheid goed draaiend te krijgen. Diverse experts, zoals Lana Battaglia, zijn ingevlogen. Ook dierenartsen, ecologen, ervaren verzorgers en adviseurs zijn betrokken bij de revalidatie van de dieren.”