Regionaal

Dotterbehandeling met op afstand bestuurbare robot in Maasstad Ziekenhuis

In het Maasstad Ziekenhuis zijn de eerste patiënten gedotterd met behulp van de R-One hartkatheterisatie robot van de Franse firma Robocath. Met deze robot kan de interventie cardioloog op de millimeter nauwkeurig een stent plaatsen, zonder zelf in aanraking te komen met schadelijke röntgenstralen die nodig zijn bij de ingreep. Op de foto boven: Interventie cardiologen Martin van der Ent (r) en Peter Smits (l) werken met de nieuwe R-One robot.

Het Maasstad Ziekenhuis is één van de zes ziekenhuizen in Europa en het enige ziekenhuis in Nederland dat met deze innovatieve technologie aan de slag gaat. “Wij doen mee aan een internationale studie en onderzoeken of de behandeling van kransslagadervernauwingen met deze nieuwe R-One robot veilig en goed gedaan kan worden. Het is een eerste stap in het onderzoek met een laag risico voor de patiënt”, legt Peter Smits uit. Hij is één van de betrokken interventie cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis. “Wij kunnen ten alle tijden ingrijpen, als de ingreep niet naar wens gaat. Patiënten doen vrijwillig mee aan het onderzoek.”

Nauwkeurig en minder röntgenstralen

Het gebruik van de hartkatheterisatie robot heeft volgens zijn collega interventie cardioloog Martin van der Ent twee grote voordelen. “De robotarm plaatst de stent zelfs nog nauwkeuriger dan met de handmatige techniek, tot op een fractie van een millimeter. Bovendien stelt het op afstand bedienen van de robot met een joystick ons in staat om in een veel veiligere en comfortabelere omgeving te werken, omdat we niet langer rechtstreeks in contact komen met schadelijke röntgenstralen. Dat is een grote zorg voor alle artsen op dit gebied. Het betekent ook dat we niet langer ons loodschort hoeven te dragen, wat vaak orthopedische problemen kan veroorzaken.”

Fysiek minder zwaar

Een derde voordeel is wat Smits betreft dat de behandelend artsen fysiek minder belast worden door deze manier van werken. “Waar je voorheen met het hele team aan de tafel stond met dat zware loodschort aan, zit je nu op afstand achter een scherm met joysticks. Dat scheelt veel lichamelijke klachten.”

Nieuwe mogelijkheden

Voor beide interventie cardiologen is de robotoplossing is een eerste stap naar een wereldwijde revolutie in de interventie cardiologie, die veel navolging zal krijgen. “Wij zijn er trots op een van de pioniers te zijn van deze nieuwe technologische golf in Europa. Hier komen vast meer mogelijkheden uit voort om patiënten op afstand te kunnen behandelen”, zegt Van der Ent. “Het blijft niet alleen bij de interventie cardiologie. De robot zou ook goed kunnen assisteren bij de behandeling van een herseninfarct bijvoorbeeld”, besluit Smits.

Het Maasstad Ziekenhuis zal de komende weken 10 patiënten behandelen binnen de internationale studie. Daarna gaat de R-One robot weer door naar een van de andere deelnemers aan het onderzoek.