Regionaal

Douane roept internetshoppers op vooraf douaneregels te checken

6 op de 10 Zuid-Hollandse internetshoppers starten vanwege corona eerder met cadeaus inkopen in webshops buiten de EU

Ook voor sinterklaas en de kerstman is het behelpen vanwege corona. Gelukkig schieten veel Zuid-Hollandse hulpsinten en -kerstmannen te hulp. Om ervoor te zorgen dat pakketjes op tijd in huis zijn, koopt 60,6% van de internetshoppers dit jaar eerder cadeaus in webshops buiten de EU. De Douane start een campagne om internetaankopers te informeren dat niet alles ingevoerd mag worden. Door vooraf de regels voor online shoppen buiten de EU te checken, voorkom je verrassingen zoals bijkomende kosten of soms zelfs inbeslagname van aankopen. 

Online shoppen in webshops van China tot Amerika. Steeds meer Nederlanders doen het. Sinds maart 2020 shopte 64,4% van de Nederlanders één tot drie keer in een webshop buiten de EU. Eén op de vijf (19,7%) doet dit vaker dan voor de coronapandemie. Dit blijkt uit een peiling in opdracht van de Nederlandse Douane onder 1.043 respondenten die weleens aankopen doen bij webshops buiten de EU. De meest populaire aankopen zijn elektronica en gadgets (49,1%), kleding, schoenen, tassen en/of accessoires (40,1%) en hobby- en knutselspullen (35,6%).

Weinig aandacht voor kwaliteit en veiligheid

Zo’n 90% van de online shoppers vindt de prijs en veilige en betrouwbare betaalmethoden belangrijk tot zeer belangrijk. Het voldoen aan de veiligheids- en gezondheidseisen scoort met 62,5% beduidend lager. Laatstgenoemde kan echter een belangrijke reden zijn voor inbeslagname van pakketjes zegt douanier Jaime. “En dan zit je te wachten op iets dat mogelijk niet komt. Om dit te voorkomen adviseren wij om vóór je iets buiten de EU koopt, te checken of dit Nederland in mag. Denk aan namaak sportschoenen, maar ook aan airsoftwapens zonder vergunning.”

Goedkoop vaak duurkoop

Vanwege de kans op een langere levertijd door corona, bestellen veel mensen cadeaus eerder dan andere jaren. De Douane waarschuwt shoppers alert te zijn op koopjes. Over aankopen in een webshop buiten de EU moet je vanaf €22 btw betalen. Controleer of deze kosten op de factuur staan. Wordt dit niet berekend in de webshop? Dan moet je deze kosten bij aflevering van je pakket betalen. Voor wie hier niet op rekent, kan dit een vervelende verrassing zijn.

Check voor je iets in een webshop buiten de EU koopt de douaneregels op Douane.nl/internetaankopen of stel je vraag aan de virtuele assistent.

Douanier met namaak merkschoenen