Regionaal

Drechtsteden gemeenten in geweer tegen Chemours/DuPont

Gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden, Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam gaan een juridische strijd aan voor het aansprakelijk stellen van Chemours/DuPont voor vervuiling van PFAS.

Eerder al hadden de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Papendrecht al een rechtszaak aangespannen tegen het chemiebedrijf uit Dordrecht. Deze week kwam daar ook Hardinxveld-Giessendam bij.

,,Vanwege de actuele inzichten over de schadelijkheid van de uitstoot van PFAS en de mogelijke gevolgen hiervan voor de gezondheid van inwoners, heeft de gemeente een zogeheten stuitingsbrief verstuurd naar Chemours/DuPont.”, laat Hardinxveld-Giessendam weten op haar website. Een stuitingsbrief zorgt ervoor dat uw recht op schadevergoeding niet verjaart. Met deze stuitingsbrief wordt de verjaring ‘gestuit’. Dit betekent dat de verjaringstermijn, die volgens de wet 5 jaar bedraagt, weer opnieuw gaat lopen.

De 4 gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Sliedrecht en Papendrecht hebben al een rechtszaak aangespannen tegen Chemours/DuPont. Zij houden het bedrijf aansprakelijk voor de vervuiling. Zij hebben in die rechtszaak naar voren gebracht dat de bedrijven zelf al veel eerder op de hoogte waren van de gevaren van PFAS.

Of er nog meer gemeenten uit de regio zich aansluiten bij bovenstaande gemeenten is op dit moment nog niet bekend.