Regionaal

Drukke jaarwisseling voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft zich maximaal ingezet tijdens de jaarwisseling. Meldkamer-, brandweer- en ambulancepersoneel leverden grote inspanning om alle incidenten zo goed en snel mogelijk te verhelpen. Daarbij werd intensief samengewerkt met de politie en alle gemeenten. Ten opzichte van voorgaande jaren is het aantal meldingen ongeveer gelijk gebleven.

Brandweer

De brandweer rukte totaal 661 keer* uit. Het grootste deel van de inzet was voor container- en andere buitenbranden. In 39 gevallen ging het om een brand in een gebouw of woning. Ook waren er 76 meldingen van branden waar een voertuig bij was betrokken.

Aan de Insulindesingel in Vlaardingen brak brand uit op de zolderetage van een portiekflat. De brand was moeilijk te blussen omdat de brand zich in de dakbedekking bevond. 27 woningen moesten worden ontruimd. Van 15 woningen konden de bewoners niet meer terug naar hun woning door brand- en waterschade. De bewoners zijn opgevangen en voor hen is een andere slaapplaats geregeld.

In Rhoon ontstond een uitslaande brand in feestzaal ‘t Veerhuys aan de Dorpsdijk. Brandweer zette groot materieel in om deze brand te bestrijden en heeft kunnen voorkomen dat de brand is overgeslagen naar naastgelegen panden.

Ambulance

Het ambulancepersoneel had het vooral na de jaarwisseling erg druk met een piek tussen 02.00 en 03.00 uur. In totaal werd ze 149 keer* bij een incident gevraagd. Onder de gewonden waren ook zeven vuurwerkslachtoffers.

De veiligheidsregio heeft ook dit jaar moeten constateren dat het de hulpverleners op sommige plaatsen moeilijk werd gemaakt om hun werk uit te voeren. In totaal zijn er zeven meldingen van agressie tegen hulpverleners bij de meldkamer geregistreerd.

Hulpdiensten goed voorbereid

Net als voorgaande jaren was de veiligheidsregio goed voorbereid op de jaarwisseling. Zo was er maximale inzet van het personeel en zijn extra voertuigen ingezet. Er werd gewerkt met dezogenaamde MST’s [Multi Surveillance Teams] van brandweer en politie, die onder meer bij een incident controleerden welke inzet nodig was en of er veilig kon worden opgetreden door de hulpverleners. Ook werd met zogeheten decentrale meldkamers gewerkt, die onder andere de container- en kleine buitenbranden afhandelden. De centrale meldkamer in het WPC werd daardoor ontlast en kon zo alle prioriteitsmeldingen afhandelen.

* Deze getallen betreffen de periode van 31 december 21.00 tot 1 januari 08.00 uur.