Een baby, en dan? Zwangerschapsgesprek voor aanstaande ouders

Gaan we het financieel wel redden? Worden we goede ouders? Wat doet een baby met onze relatie? Zomaar wat vragen waar aanstaande ouders mee kunnen rondlopen en waar niet iedere verloskundige, huisarts, gynaecoloog of kraamverzorger verder bij kan helpen. Daarvoor is er vanaf 1 juli het zwangerschapsgesprek van Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond.

De eerste 1.000 dagen van een kind – beginnend in de buik – hebben veel invloed op de rest van zijn leven. Hoe beter die dagen verlopen, hoe groter bijvoorbeeld de kans dat het later goed gaat op school. Of dat hij mooie vriendschappen krijgt en lekker in zijn vel zit. Door gezond te leven en genoeg te ontspannen tijdens de zwangerschap, werkt de moeder dus al aan goede condities voor haar kind.

Vragen, twijfels, onzekerheden

Nu is ontspannen niet altijd makkelijk voor aanstaande ouders. Misschien vragen ze zich af hoe het straks allemaal moet. Bijvoorbeeld omdat het hun eerste kind is, ze geen groot sociaal netwerk hebben of omdat het financieel niet meezit. Of misschien hebben ze zelf niet zo’n goede opvoeding gehad en maken ze zich zorgen of ze het wel beter kunnen. Met al deze vragen en zorgen kunnen aanstaande ouders vanaf 1 juli 2022 bij CJG Rijnmond terecht voor een zwangerschapsgesprek. Hierin kan een jeugdverpleegkundige vragen beantwoorden, twijfels of onzekerheden wegnemen of samen kijken welke verdere hulp nodig is.

Van geldzorgen tot opvoedingsvraagstukken

Het kan gaan om vragen over de woonsituatie, geldzorgen, de balans tussen ouder zijn en partner zijn, opvoeding, wie er kan oppassen als de baby er eenmaal is, enzovoort. Allemaal voorbeelden die stress kunnen geven en dat is niet goed voor de moeder en het ongeboren kind. Door te luisteren, de juiste vragen te stellen en ouders op weg te helpen, willen de jeugdverpleegkundigen van het CJG zwangeren en/of hun gezin helpen een veilige, gezonde en stabiele omgeving te bieden aan hun kind. Soms volstaat zwangerschapsyoga of een cursus OuderTeam, en soms verwijst de jeugdverpleegkundige ouders door. Het zwangerschapsgesprek is gratis. De jeugdverpleegkundige gaat naar de zwangere thuis toe. Lukt dit niet, dan kan het gesprek ook op een CJG-locatie of via (beeld)bellen plaatsvinden.

Aanmelden en meer informatie

Aanstaande ouders kunnen zich vanaf vrijdag 1 juli 2022 op ieder moment via cjgrijnmond.nl/aanmeldpunt aanmelden voor een zwangerschapsgesprek. Professionals als de verloskundige, gynaecoloog, huisarts of kraamzorg kunnen ook een zwangerschapsgesprek aanvragen, met toestemming van de zwangere. Woont een zwangere in Rotterdam, dan verloopt de aanmelding via het Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam.