Een kunstwerk voor alle Maasstadters

Als dank voor de enorme inzet tijdens de coronacrisis schenkt de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis alle medewerkers een groot glazen kunstwerk in wording. Het staat nu al in een van de binnentuinen van het ziekenhuis, maar is pas écht klaar als alle collega’s er hun persoonlijke bijdrage aan hebben geleverd.

Deze blijvende herinnering aan een bijzondere periode bestaat uit drie glasplaten, die symbool staan voor de samenwerking in de afgelopen periode. Alle medewerkers mogen er de komende tijd hun namen opschrijven. De namen worden later verwerkt in het uiteindelijke kunstwerk. “Hiermee hebben we in ons ziekenhuis een tastbare herinnering aan de tijd waarin wij samen vochten tegen een onzichtbare en onbekende vijand,” legt voorzitter raad van bestuur Peter Langenbach uit.

Het kunstwerk is onthuld door het CBT van het Maasstad Ziekenhuis.


Samen sterk

Langenbach en Wietske Vrijland, lid van de raad van bestuur, willen met dit geschenk aan iedereen laten zien hoe trots en dankbaar zij zijn dat iedereen in het ziekenhuis samen heeft opgetrokken tegen het coronavirus. “Het virus heeft iedereen zowel privé als in zijn werk geraakt”, vertelt Wietske Vrijland. “Sommigen van ons zijn zelf ziek geweest of hebben het van nabij meegemaakt bij anderen. De 1,5 m afstand en de maskers creëren een letterlijke afstand tussen mensen en ook tussen patiënten, zorgverleners en collega’s onderling. Die afstand hebben wij overbrugd door optimale zorg te leveren in goede samenwerking. Dat karakteriseert het Maasstad!” 

Internist-infectioloog Jan den Hollander schrijft zijn naam op een van de glasplaten.


Boven alles Rotterdams

Het kunstwerk met daarop groot het motto van het Maasstad Ziekenhuis ‘Boven alles Rotterdams’ is onthuld door het crisisbeleidsteam (CBT), dat het ziekenhuis vanaf begin maart door de coronacrisis heeft geleid. “Het CBT heeft ervoor gezorgd dat wij met elkaar onder deze bijzondere omstandigheden toch goede zorg konden leveren aan onze patiënten. Patiënten die hun waardering voor onze medewerkers keer op keer lieten blijken,” aldus Langenbach. “Die deskundige en daadkrachtige leiding verdient een groot compliment en daarom hebben we de leden van het CBT uitgenodigd als eerste hun namen op het kunstwerk te zetten.”

Wanneer het kunstwerk echt af is, ligt aan de Maasstadters zelf. Pas als alle namen erop staan, wordt het definitieve werk gemaakt.

Door: Maasstad Ziekenhuis