Weekend van de Romantische Muziek groot succes ondanks regen en richtlijnen

Er moesten wat hindernissen genomen worden om het Weekend van de Romantische Muziek doorgang te laten vinden. Allereerst waren er de richtlijnen, die het bezoekersaantal op voorhand beperkten. Bovendien was er de regen, die rijkelijk uit de Rotterdamse hemel viel. Niettemin trok het Weekend van de Romantische Muziek ruim 1500 enthousiaste bezoekers. Zij werden op zaterdagavond getrakteerd op een onvergetelijk Maanlichtconcert en zagen hoe op zondagmiddag de zon toch nog door de wolken brak. De muziek, uitgevoerd door ruim 30 verschillende acts, musici en ensembles, bracht het publiek in een stemming die regels en regen al snel deed vergeten. Daarbij deden de bezoekers zelf ook een duit in het zakje. Velen verschenen in prachtige jurken en kostuums in het park en leverden daarmee een zichtbare bijdrage aan de zinnenprikkelende ambiance waar het festival om bekend staat.  

Maanlichtconcert, zaterdagavond 21 augustus 

Lang leek het erop dat de 750 bezoekers van het Maanlichtconcert de dans zouden ontspringen, maar een half uur voordat de eerste editie van het klassieke openluchtconcert eindigde, daalden de eerste regendruppels neer in het park. De stortbui die volgde, zorgde echter niet voor een collectieve sprint naar de uitgang. Integendeel, parapluis en poncho’s brachten soelaas voor het dolenthousiaste publiek dat het betoverende concert tot de laatste noot wilde bijwonen. En zo geschiedde.  

Vijf uur eerder scheen het zonnetje nog in het Park, waardoor de bezoekers ongestoord konden genieten van het diner dat de koks van Mood4Food voor hen samen hadden gesteld. Terwijl het Robert Koemans trio en Tango Extremo een voorprogramma vol jazz en ‘tango nuevo’ uitserveerden, deden de bezoekers zich te goed aan gazpacho, oesters, haringkaviaar en alle andere delicatessen die hun speciaal voor het Maanlichtconcert samengestelde dinerboxen bevatte. 

Het hoofdprogramma begon om 20:30 uur. Het prachtig uitgelichte podium en de daarachter evenzo fraai opgelichte Euromast vormden het decor voor betoverende concerten van contrabassist Dominic Seldis, pianist Thomas Beijer, operazanger Henk Neven en Club Classique van pianiste Celia Garcia-Garcia en violiste Myrthe Helder. Sopraan Laetitia Gerards en meervoudig wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou ontroerden met hun prachtige stem- en fluitgeluid. Beiden werden terecht getrakteerd op een daverend applaus. Hetzelfde gold van gitarist Eric Vaarzon Morel, die het klassieke genre voor korte tijd verliet met zijn meeslepende flamenco. Sven Ratzke verzorgde het spetterende slotakkoord van het Maanlichtconcert door de werken van grootheden als David Bowie op een spectaculaire wijze ten gehore te brengen. 

Dag van de Romantische Muziek, zondag 22 augustus 

De Dag van de Romantische Muziek begon waar het Maanlichtconcert mee eindigde: een forse plensbui. Gelukkig klaarde het in de loop van de middag op, waardoor de honderden bezoekers toch nog van de zon konden genieten. Op drie verschillende podia zagen zij de concerten en voorstellingen van een keur aan muzikanten, onder wie pianist Hannes Minnaar, Duo Inside Out, Tesla Piano Trio, Marselje Duo, Classic Young Masters en Duo Route Soleil. De romantici in de dop konden genieten van het kinderconcert Mozzie in het Bos en een optreden van Beth & Flo. 

Al met al geslaagd 

Organisator Mark Rouwenhorst (JMR Event Makers) is tevreden met het verloop van het evenement, maar plaatst wel kanttekeningen bij de regels waar het festival aan moest voldoen: “Wij moesten de Dag van de Romantische Muziek noodgedwongen opdelen in twee dagdelen en zelfs deze opzet volstond niet om alle bezoekers een plekje te bieden. In de aanloop naar het evenement moesten we dan ook dikwijls nee verkopen aan mensen die de Dag van de Romantische Muziek al jaren trouw bezoeken. En dan is het erg wrang wanneer ik op dezelfde dag 35.000 supporters een feestje zie vieren in De Kuip. Gelukkig lieten onze bezoekers ons niet in de steek en hetzelfde gold voor de muzikanten die op de podia stonden. Samen hebben zij er een hele gezellige dag van gemaakt. Daarbij was de eerste editie van Het Maanlichtconcert op zaterdagavond een weergaloos succes dus al met al mogen we terugkijken op een bijzonder geslaagd Weekend van de Romantische Muziek.” 

Foto’s: Annelies Diertens