Regionaal

Eerste programma Wereldhavendagen 2023 bekend

De Wereldhavendagen heeft de eerste programmaonderdelen bekendgemaakt voor de 46e editie op 1, 2 en 3 september 2023 in Rotterdam. Tijdens het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland ontdekken bezoekers via talloze kadeactiviteiten, shows op het water en excursies de veelzijdigheid, innovaties en carrièremogelijkheden van de Rotterdamse haven.

Stichting Wereldhavendagen ziet in toenemende mate de rol die het evenement speelt bij voorlichting over de maritieme carrièremogelijkheden. De komende jaren zijn er duizenden nieuwe mensen nodig om de vacatures te vullen die gepaard gaan met de energietransitie en digitalisering van de haven.

Havencarrières

Dit vertaalt zich nadrukkelijk naar het programma van de 46eWereldhavendagen. Zo keert career event MATCH terug op vrijdag 1 september in het Nieuwe Luxor, waar studenten, young professionals en zij-instromers zich bij tientallen (haven)bedrijven kunnen laten informeren over carrièremogelijkheden. MATCH is dit jaar groter dan ooit en wordt georganiseerd in samenwerking met Rabobank en ‘werkeninderotterdamsehaven.nl’, een nieuw initiatief van Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en het bedrijfsleven.

Studenten van Hogeschool InHolland verzorgen radio-uitzendingen vanaf het evenement. Rotterdam Street Culture Week verzorgt de hele vrijdag een podiumprogramma.

Ook kunnen jongeren met interesse in een havencarrière terecht op de Westerkade. Hier is een ‘onderwijsplein’ ingericht, waar onder andere de opleidingsschepen Ab Initio en de Stormmeeuw van het Scheepvaart- en Transportcollege te bezoeken zijn. In een escaperoom ontdekken bezoekers alles over het werk van de douane.

“Tijdens de Wereldhavendagen ontdekken bezoekers wat er anno 2023 speelt in de haven,” zegt Sabine Bruijnincx, directeur van Stichting Wereldhavendagen. “We willen laten zien welke kansen er liggen voor jongeren en zij-instromers met interesse in een havencarrière. Dat doen we door de mensen en bedrijven in de schijnwerpers te zetten, die dagelijks werken aan een duurzame, leefbare, slimme en veilige Rotterdamse haven. Er zijn natuurlijk grote uitdagingen, zoals de energietransitie en digitalisering van de haven. Dat laten we ook zien.”

Divers programma

Er staan dit jaar weer tientallen havenbedrijven met een stand op de kades, waar van alles te doen is. Bezoekers kunnen aan boord bij allerlei schepen, zoals een enorm takelschip van offshorebedrijf HEBO en een containerschip van Maersk. Hoofdpartner de Koninklijke Marine is traditiegetrouw te vinden op de Parkkade met het mariniersdorp, diverse infostands en meerdere schepen, waaronder de indrukwekkende Zr.Ms. De Ruyter. Uiteraard ontbreekt ook dit jaar de avondshow op zaterdag niet.

Met het excursieprogramma kunnen bezoekers weer een kijkje achter de schermen nemen bij diverse havenbedrijven. Bijvoorbeeld op de scheepswerf van Damen Shiprepair, bij de roeiers van de KRVE of Alco Energy, waar duurzame bio-ethanol wordt geproduceerd. Op het water geniet je van verschillende vaartochten: altijd in trek is de de dagcruise van P&O ferries, waar momenteel al kaarten voor te boeken zijn. Er zijn daarnaast verschillende tours en tochten voor bezoekers die liever wandelend of fietsend de groene kant van de haven ontdekken, of juist willen zien waar de haven in de stad zijn sporen heeft nagelaten.

Kaartverkoop

Bijna het hele programma van de Wereldhavendagen op 1, 2 en 3 september is gratis te bezoeken. Uitzonderingen zijn de excursies en vaartochten, waarvoor de kaartverkoop begint op 14 augustus om 12:00 uur. Het is wel al mogelijk om op de website van de Wereldhavendagen tickets te bestellen voor de dagcruise van P&O ferries. Ook is vooraf aanmelden noodzakelijk voor het programma in de zalen van MATCH (niet voor de banenmarkt).

Alle tot nu toe bevestigde programmaonderdelen zijn te vinden op de website van de Wereldhavendagen.

Foto: Anne Reitsma