Regionaal

Eneco voor 4,1 miljard verkocht aan Japanners

Eneco komt in Japanse handen. Het energiebedrijf wordt voor 4,1 miljard euro overgenomen door windmolen- en batterijfabrikant Mitsubishi en energiebedrijf Chubu uit Japan. Eneco is nu nog eigendom van 44 Nederlandse gemeenten, waaronder Ridderkerk.

De overname betekent dat Shell en pensioenfonds PGGM en anderzijds Rabobank en investeerder KKR niet meer inde race zijn voor de overname. De Japanners boden naar verluidt meer. De waarde van Eneco werd geraamd op 3 miljard euro.

Volgens Eneco is het bod van de Japanse combinatie het best voor de gemeenten die aandeelhouder zijn en voor de medewerkers. De overname zal niets veranderen aan de werkgelegenheid of aan de arbeidsvoorwaarden, stelt het bedrijf. Dat was een voorwaarde voor de overname. Ook blijft het hoofdkantoor in Rotterdam.

Met de aankoop van Eneco wil het consortium zijn positie en ambities op de energiemarkt en transitie in Europa uitbouwen. Mitsubishi werkt al sinds 2012 met Eneco samen bij de bouw van windmolenparken.

De verkoop moet nog wel goedgekeurd worden door de 44 gemeenteraden. Dat moet de komende maanden gebeuren. De gemeenten stemden eerder al in met het verkopen van het energiebedrijf. Als 75 procent van de aandelen instemt met het bod van Mitsubishi en Chubu is de deal rond.