Regionaal

Esther Vergeer opent Sportpoli in Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam

In de afgelopen maanden is de Esther Vergeer Foundation Sportpoli gestart in vijf Kinderziekenhuizen in Nederland, waaronder het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. De Sportpoli begeleidt kinderen met een lichamelijke beperking naar een ‘gewone’ sportvereniging. Een sportclub die past bij het kind en zijn/haar beperking en waar het kind welkom is. Deze Sportpoli is officieel geopend met een Sleutel Estafette die op 1 oktober is gestart vanaf Papendal en op 6 oktober is aangekomen in het Sophia Kinderziekenhuis. Met etappes die onder andere door Arnhem, Wageningen, Rhenen, Tiel, Geldermalsen, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Dordrecht, Zwijndrecht, Ridderkerk en Rotterdam voerden. Paralympisch kampioen handbike Jetze Plat nam de slotetappe voor zijn rekening en bracht samen met Mensje Hoogervorst, die via de foundation is gaan tennissen, de sleutel naar de finish in Rotterdam. 

Persoonlijke begeleiding essentieel 

Esther Vergeer, naamgever van de Foundation: “Met de start van de Sportpoli komt een persoonlijke droom van mij uit. De stap naar sporten op een sportvereniging is voor kinderen (en ouders) best wel heel groot. De Foundation heeft veel ervaring met het persoonlijk begeleiden van ouders en kind naar een passende sport. We zien dat juist die persoonlijke begeleiding essentieel is. Als een kind blij wordt van sporten dan heeft dat ook een positieve impact op het hele gezin. Door de realisatie van de Sportpoli kunnen wij nog veel meer kinderen naar sport gaan begeleiden; dat vind ik echt fantastisch!”.

Voor de realisatie van de Sportpoli ontving de Foundation een schenking van 260.000 euro van de Nationale Postcode Loterij. De Foundation zoekt naar een sport die past bij het kind en zijn/haar beperking en begeleidt kind en ouder naar de sportvereniging in de eigen woonomgeving. 

Aankomst Sophia Kinderziekenhuis met Jetze Plat en Mensje Hoogervorst


Sportpoli in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam

Deze zomer is het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis al gestart met de Sportpoli. De poli is in het Sophia Kinderziekenhuis gericht op kinderen met zeldzame stofwisselingsziekten die leiden tot een beperking in de spieren of gewrichten. Denk aan de ziekte van Pompe en Mucopolysaccharidosen. Daarnaast ziet men op de poli kinderen die door een hersenbeschadiging moeite hebben met bewegen. Linda van den Berg, sportarts in het Sophia Kinderziekenhuis: ”Wij helpen deze kinderen de weg naar sport te vinden. Op termijn hopen we de Sportpoli aan alle kinderen met een motorische beperking aan te kunnen bieden. De ambitie van de Sportpoli van de Esther Vergeer Foundation sluit naadloos aan op mijn werk in het Sophia Kinderziekenhuis. Mijn ideaal beeld is dat ieder kind in Nederland, gezond of ziek, met of zonder lichamelijke beperking, kan ervaren hoe leuk en gezond sporten is. Dat hopen we mede dankzij de Sportpoli te bereiken!” 

Sleutel Estafette

De officiële opening van de sportpoli’s startte met het startschot van een Sleutel Estafette op 1 oktober vanaf Papendal. Vanaf waar teams met topsporters, kinderen met een beperking en hun ouders, BN’ers en partners van de foundation meehielpen met het vervoeren van de sleutel naar het Pr. Maxima Centrum, als symbolisch bewijs van dat we er alleen samen voor kunnen zorgen dat elk kind kan sporten.

Foto’s: Mathilde Dusol