Eurovisie Songfestival 2020 officieel overgedragen aan Rotterdam

Dinsdag 28 januari 2020 vonden de gebruikelijke Key Exchange (sleuteloverdracht) en Allocation Draw (loting) van het Eurovisie Songfestival 2020 plaats. Tijdens de overdracht in het Stadhuis van Rotterdam werd de sleutel door Tel Aviv, gaststad van het Eurovisie Songfestival vorig jaar, officieel overhandigd aan de gaststad van dit jaar, Rotterdam.

Tevens werd via de loting duidelijk in welke halve finale de verschillende deelnemende landen optreden. Het live-evenement werd gepresenteerd door songfestival-hosts Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit.

De ceremonie werd geopend met de sleuteloverdacht van Tel Aviv door locoburgemeester Zippi Brand Frank. De stad heeft hun iconische insigne toegevoegd aan de verzameling insignes die volgens traditie overgedragen werd aan de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. De verzameling insignes wordt tentoongesteld in het Stadhuis van Rotterdam totdat zij hun reis vervolgen naar de volgende songfestivalstad.

Direct hierna vond de loting plaats. De deelnemende landen werden door middel van een handmatige loting verdeeld over de twee halve finales op dinsdag 12 en donderdag 14 mei. Naast deze toekenningsloting is er via een aparte loting bepaald in welke halve finale de ‘Big Five’, bestaande uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, en gastland Nederland hun stemmen mogen uitbrengen. Deze zes landen plaatsen zich direct voor de grote finale op 16 mei 2020 in Rotterdam. Duitsland, Nederland en Italië stemmen tijdens de eerste halve finale. Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk stemmen tijdens de tweede halve finale.

De uitzending van de Key Exchange en Allocation Draw was live te volgen via NPO 1 en het officiële Eurovision Song Contest YouTube-kanaal.

De landen die optreden tijdens de eerste halve finale op dinsdag 12 mei 2020:

Australië (eerste helft)
Ierland (eerste helft)
Litouwen (eerste helft)
Noord-Macedonië (eerste helft)
Rusland (eerste helft)
Slovenië (eerste helft)
Wit-Rusland (eerste helft)
Zweden (eerste helft)

Azerbeidzjan (tweede helft)
België (tweede helft)
Cyprus (tweede helft)
Israël (tweede helft)
Kroatië (tweede helft)
Malta (tweede helft)
Noorwegen (tweede helft)
Oekraïne (tweede helft)
Roemenië (tweede helft)

De landen die optreden tijdens de tweede halve finale op donderdag 14 mei 2020:

Estland (eerste helft)
Griekenland (eerste helft)
IJsland (eerste helft)
Moldavië (eerste helft)
Oostenrijk (eerste helft)
Polen (eerste helft)
San Marino (eerste helft)
Servië (eerste helft)
Tsjechië (eerste helft)

Albanië (tweede helft)
Armenië (tweede helft)
Bulgarijë (tweede helft)
Denemarken (tweede helft)
Finland (tweede helft)
Georgië (tweede helft)
Letland (tweede helft)
Portugal (tweede helft)
Zwitserland (tweede helft)

De uiteindelijke volgorde waarin de deelnemende landen per show optreden wordt later bekend gemaakt.

De halve finales van het Eurovisie Songfestival 2020 worden gehouden op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei, de finale op zaterdag 16 mei, live vanuit Rotterdam Ahoy.

De organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020 in Nederland is een samenwerking tussen NPO, NOS en AVROTROS, in coproductie met de EBU.

Fotocredits: Roel Dijkstra Fotografie/Marc Heeman