Regionaal

Feestelijke opening Geriatrische Trauma Unit Ikazia

Op de vijfde verdieping van het Ikazia Ziekenhuis werd dinsdag 30 augustus 2022 een Geriatrische Trauma Unit (GTU) feestelijk geopend. Deze GTU is van grote waarde voor oudere patiënten en mede mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van Ikazia. De afdeling is sfeervol aangekleed en er is een gezellige huiskamer waar patiënten eten, spelletjes doen en met elkaar kunnen praten. Zo hebben ze een huiselijker gevoel, meer contact met elkaar en zijn ze actiever. Daardoor herstellen patiënten sneller. 

Meer contact

Oudere patiënten hebben vaak last van verschillende klachten of ziekten. Denk bijvoorbeeld aan problemen met bewegen, plotselinge achteruitgang van hun functioneren of geheugenproblemen. Voorheen lagen oudere patiënten met een gebroken heup verspreid in Ikazia. Nu worden ze opgenomen op de GTU. Daardoor hebben patiënten meer contact met elkaar. Ze eten niet meer in bed, maar met elkaar in de speciaal ingerichte huiskamer. Daardoor blijven ze actief en slapen ’s nachts vaak beter. Meer structuur komt het dag- en nachtritme van patiënten ten goede. 

Rotterdamse bouwwerken

In plaats van kamernummers is op de GTU gekozen voor afbeeldingen van bekende Rotterdamse bouwwerken zoals de Euromast en de Willemsbrug. Voor mensen die vergeetachtig zijn, is het gemakkelijker om een plaatje te onthouden dan een kamernummer. Mensen met dementie gaan vaak op zoek naar een uitgang. Muurstickers maken nu duidelijk waar het einde van de gang is, waardoor patiënten niet gaan “dwalen” of steeds bij de nooduitgang gaan staan.

Stichting Vrienden van Ikazia

In de huiskamer staat een “beleef-tv”, vergelijkbaar met een grote iPad. Er staan spellen op waarbij mensen bijvoorbeeld hun arm op moeten tillen om iets aan te wijzen of ze kunnen puzzelstukken schuiven op het scherm. Ook is er een tovertafel, dat is een soort beamer die bijvoorbeeld bladeren projecteert op tafel. Deze bladeren kunnen met de hand weggeschoven worden. Dit nodigt allemaal uit tot beweging en dat draagt bij aan het herstel. De beleef-tv en de tovertafel zijn mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van Ikazia. Door de financiële bijdrage van de donateurs van de stichting kan het ziekenhuis allerlei extra’s realiseren voor patiënten en bezoekers, die niet gefinancierd kunnen worden vanuit het reguliere ziekenhuisbudget. Die extra’s zijn voor patiënten erg belangrijk als het gaat om het thuis voelen in Ikazia.