Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht start met groendak actie

Om Hendrik-Ido-Ambacht groener te maken, start de gemeente in samenwerking met Groendakcoach een groendak actie die vanaf 24 augustus tot 12 oktober loopt. Woningeigenaren en bedrijven die meedoen aan de groepsaankoop maken kans op een gratis groendak. Ook kunnen zij gebruik maken van een subsidie van het Waterschap Hollandse Delta.

Deelname

Woningeigenaren en bedrijven kunnen via groendakcoach.nl/gemeente-hi-ambacht/ een aanmeldingsformulier invullen. Groendakcoach neemt dan contact op met de geïnteresseerden en stelt een aantal vragen over het dak. Aan de hand daarvan ontvangen geïnteresseerden een voorlopige offerte. Zodra de voorlopige offerte is geaccordeerd, wordt de dakinspectie uitgevoerd. Als uit de dakinspectie blijkt dat het dak geschikt is, krijgt de bewoner of het bedrijf de definitieve offerte. Bij accordering van de definitieve offerte, maakt Groendakcoach een afspraak om het groendak aan te leggen. 

Verloting en subsidie

Er zijn twee verlotingsmomenten waarbij in totaal drie groene daken te winnen zijn. In week 39 wordt één groen dak verloot onder bewoners die de voorlopige offerte geaccepteerd hebben. In week 42 worden nog twee groene daken verloot onder deelnemers die de definitieve offerte geaccepteerd hebben; één voor bedrijven en een voor bewoners. Ook kunnen bewoners gebruik maken van een subsidie voor het aanleggen van een groendak via het Waterschap Hollande Delta (zie wshd.nl/subsidieregeling-waterinitiatieven), hiervoor geldt: op=op!

Duurzaam dak 

Een groendak is een duurzame en milieubewuste investering. Het is een plat dak bedekt met sedum. Deze planten beschermen het dak tegen zonlicht en hebben een waterbufferend vermogen waardoor de riolering minder wordt belast. Ook bevordert een groendak de biodiversiteit door het leefklimaat voor insecten te verbeteren. 

Aftrap

Als aftrap van de actie is de groep trainees, die in juni begonnen is bij de gemeente, op 19 en 20 augustus het dak van het gemeentehuis op gegaan om te helpen met de aanleg van 85 vierkante meter groendak. 

Foto: Peter den Ouden / gemeente Hendrik-Ido-Ambacht