Gezocht voor coronabehandeling: mensen die net genezen zijn

Het Erasmus MC, het Maasstad Ziekenhuis en Sanquin Bloedbank zijn op zoek naar mensen die genezen zijn van een coronavirusinfectie. Zij hebben meestal beschermende antistoffen in het bloed die mogelijk kunnen dienen als geneesmiddel voor patiënten met corona die zijn opgenomen in het ziekenhuis.

“Het is nog niet zeker dat het mensen die corona hebben werkelijk kan genezen”, zegt internist infectioloog van Erasmus MC Bart Rijnders. “Dit gaan we zo snel mogelijk onderzoeken. Een recente studie in het Erasmus MC laat in elk geval zien dat apen antistoffen maken die het virus uitschakelen. En een Chinees onderzoek liet zien dat apen maar één keer besmet kunnen worden en dat ze dus inderdaad door die antistoffen beschermd worden tegen het virus.”

Eind vorige week gaf de ethische commissie groen licht voor de start van deze studie. Sindsdien wordt aan ex-coronapatiënten gevraagd om bloedplasma te donoren en zijn er al honderden aanmeldingen binnen. Rijnders heeft goede hoop dat eind deze week de eerste coronapatiënten in beide ziekenhuizen plasma met antistoffen toegediend krijgen.

Voor meer informatie en aanmelden, kijk op deze link.

Bron: Maasstad Ziekenhuis