Regionaal

Glas kan eindeloos hergebruikt worden

Alle soorten verpakkingsglas mogen in de glasbak. Glas kan eindeloos hergebruikt worden. Dat bespaart grondstoffen.

Het ingezamelde glas gaat naar een fabriek. Die haalt alles eruit wat geen glas is, zoals deksels, kurken en etiketten. Daarna worden de glasscherven in kleinere stukken gebroken en gaan ze naar glasfabrieken. Die maken er weer nieuwe flessen en potten van.

Potjes en flessen

Verpakkingsglas is er in verschillende kleuren, groottes en vormen. Bijvoorbeeld potjes waar appelmoes of pastasaus in heeft gezeten, of een glazen olijfoliefles of wijnfles. Ook glazen flesjes van parfum of potjes van gezichtscrème zijn verpakkingsglas.

Zorg ervoor dat de glazen verpakking zoveel mogelijk leeg is. Glazen potjes hoeven niet eerst schoongespoeld te worden. Een klein restje is geen probleem. Doppen en deksels mogen ook gewoon mee in de glasbak. Dat maakt gescheiden inleveren nog makkelijker.

Wel glas, geen glazen

Het klinkt misschien vreemd, maar andere soorten glas, zoals theeglazen, drinkglazen, ovenschalen en vazen, horen bij het restafval. De smelttemperatuur van deze glassoorten is anders dan die van verpakkingsglas. Dit geeft problemen bij recycling. Spiegelglas mag ook niet in de glasbak. Dit kunt u inleveren bij het afvalaanbiedstation.