Regionaal

Govert Veldhuijzen waarnemend burgemeester Barendrecht

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt met ingang van 1 oktober 2021 Govert Veldhuijzen tot waarnemend burgemeester van de gemeente Barendrecht. Veldhuijzen is 66 jaar en woont in Dordrecht.       

Aan Jan van Belzen is per 1 oktober 2021 eervol ontslag verleend als burgemeester van Barendrecht in verband met het naderen van zijn pensioengerechtigde leeftijd. Na een gesprek met de fractievoorzitters over het gewenste profiel van de nieuwe waarnemer heeft de commissaris Govert Veldhuijzen voorgesteld als waarnemend burgemeester van Barendrecht.  Vervolgens hebben de fractievoorzitters met hem gesproken. De fractievoorzitters herkennen zich in de voordracht van de commissaris van de Koning en zien de waarneming door Veldhuijzen met vertrouwen tegemoet.

De raad van Barendrecht kent al drie jaar veel bestuurlijke onrust door de bijzondere verhoudingen. Veldhuijzen zal op verzoek van de commissaris de komende periode samen met het gemeentebestuur daaraan in het bijzonder aandacht geven, ook om aan een nieuwe kroonbenoemde burgemeester een goede start te bieden.

Na de verkiezingen in maart 2022 gaan de fractievoorzitters opnieuw in gesprek met de commissaris en wordt er gekeken naar de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester. In overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt dan bepaald of de zoektocht naar een nieuwe burgemeester kan beginnen.

Govert Veldhuijzen beschikt over ruime bestuurlijke ervaring. Hij was van 2015 tot en met 2019 waarnemend burgemeester in de gemeenten Gorinchem, Nissewaard en Hoeksche Waard. Verder was hij in verschillende perioden tussen 2007 en 2015 gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland en van 1994 tot 2006 wethouder in de gemeente Dordrecht.