Regionaal

Hele maand juni kunst op het dak van Winkelcentrum Zuidplein en theater op daken door de hele stad

Vanaf maandag 1 mei 2023 is de kaartverkoop gestart voor de Rotterdamse Dakendagen 2023, inclusief de kunstroute Bovenop Zuid op het dak van Winkelcentrum Zuidplein. Het daklandschap op het winkelcentrum in Charlois bestaat uit zes voetbalvelden aan ruimte. Hier loopt straks een knalgeel wandelpad van 850 meter dat via trappen te beklimmen is. Kunstenaars van Zuid transformeren wanden, objecten en het dak zelf tot een art park op hoogte. Een bezoek aan Bovenop Zuid kost €3,50.

Het jaarlijkse Dakendagen-weekend dat van donderdag 1 tot en met zondag 4 juni plaatsvindt, bestaat uit circa 60 daken die te bezoeken zijn, vaak onder begeleiding met een gids of een toevoeging van muziek, theater of beeldende kunst. Kijk voor kaartverkoop en routes op rotterdamsedakendagen.nl en bovenopzuid.

Rotterdamse Dakendagen | 1 t/m 4 juni

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen kun je 60 daken bezoeken door de hele stad. Als bezoeker kom je op hoge plekken, waar je normaal alleen luchtinstallaties en zonnepanelen vindt. Of waar (zoals op de meeste daken), eigenlijk nog helemaal niets gebeurt. Het festivalprogramma op het dak gaat over creatieve manieren om die ruimte te benutten, nu de stad steeds drukker en voller wordt. Kunstenaars en ontwerpers laten je ervaren wat er allemaal mogelijk is op daken om de stad leuker, duurzamer en socialer te maken. Bijzonder voor deze editie zijn de verschillende theatervoorstellingen, die speciaal gemaakt zijn voor het dak als podium, met de skyline als decor.

Kleurrijk maanlandschap bovenop Winkelcentrum Zuidplein | 1 t/m 30 juni

Zuidplein is een belangrijk ov-knooppunt met een van de grootste busstations van Nederland. Het gelijknamige winkelcentrum vierde in 2022 het 50-jarige bestaan en is toen grootscheeps gerenoveerd. Rotterdammers en bezoekers uit de regio komen er al decennia om te winkelen en lekker te eten, maar nog nooit eerder waren ze welkom op het dak. Met maar liefst zes voetbalvelden aan ruimte op verschillende hoogtes is er een wandelroute van 850 meter uitgezet met objecten en schilderingen van kunstenaars van Zuid. De route wordt georganiseerd in het kader van de stedelijke campagne Zomer op Zuid. In de zomer van 2023 vind je daardoor extra veel activiteiten op Zuid in de Rotterdamse culturele agenda.