‘Herstel biodiversiteit, zelf aan de slag’

Water Natuurlijk Hollandse Delta zet zich actief in voor herstel van biodiversiteit. In het bestuur van het waterschap maar ook in een collectief van mensen en organisaties. Dit laatste in nauwe samenwerking met het nationale Deltaplan Biodiversiteitsherstel.  Er is nu een simpele instructie voor hoe iedereen met een tuin of een balkon kan helpen. Aan de slag dus.

Deltaplan

De landelijke Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Dit is een landelijk initiatief van onder andere landbouw- en natuurorganisaties en universiteiten. Het verlies aan variatie in planten en diersoorten moet worden omgebogen naar herstel.  Nu heeft het Deltaplan een zogenaamde biodiversiteitswijzer gelanceerd.

Biodiversiteitswijzer

De wijzer is een eenvoudige instructie voor iedereen met een tuin of een balkon. Aan de hand van 6 vragen over je persoonlijke situatie en interesse krijg je te lezen wat je zou kunnen doen om bijvoorbeeld vlinders in je tuin te krijgen. Of om hommels of vogels een handje te helpen. Het is niet ingewikkeld, iedereen kan het. 

Je leert welke planten je het beste kan gebruiken voor bijen en vlinders. Hoe je bij het onderhoud rekening kan houden met de dieren in je directe omgeving. Ook hoe je de dieren kan herkennen en kan melden voor onderzoek naar biodiversiteit. Dat is leuk en leerzaam voor iedereen, ook voor kinderen.

Aan de slag

Water Natuurlijk roept iedereen op om mee te werken aan herstel van biodiversiteit. De biodiversiteitswijzer kan daar bij helpen. 

Foto: Gert Huijzers