Regionaal

Het arrenslee spektakel in en rond het Barendrecht van 1942

Het was een zeer barre winter, met tot 20 graden vorst en er viel zo veel sneeuw dat het Polygoon bioscoopjournaal een reportage maakte over het vastgelopen verkeer en de wanhopig zwoegende middenstanders die met hun karren melk en brood bij hun klanten probeerden te brengen.  Het is dezelfde winter die de aanval het Duitse leger in Rusland heeft doen vastlopen.

Maar in het agrarische gebied op IJsselmonde rond Barendrecht is er echter geen sprake van kommer en kwel. Er kan dan wel niet meer op het land gewerkt worden, maar is er is nú tijd voor de arrenslee. Er worden nu sledetochten georganiseerd. De luxe paarden worden overal van stal gehaald en opgetuigd met het speciale bellentuig met pluimen en voor de slee gespannen en gaat men op pad.

Ook voor tuinder Bas Leenheer, van de Dorpsstraat Oost, is door de strenge vorst het werk stil gevallen en heeft hij tijd voor zijn gezin en zijn filmcamera. De sloot voor zijn huis ( dat nu Den Bolder heet ) is door de strenge vorst dicht gevroren en dat geeft hem een mooi onderwerp om zijn kinderen te filmen. Ook een sledetocht met tientallen sleden en een bezoek aan “Het wapen van Rijsoord filmt hij.  In Barendrecht komt de ijsclub  “Nooitgedacht” in actie.  Die organiseert met groot succes op 4 februari een wedstrijd ringsteken met arrensleden in de Dorpsstraat. Na dat succes van ijsclub “Nooitgedacht”  kan ruiterclub “Mazeppa”  niet achter blijven. Zij organiseerden prompt op 9 februari nogmaals een ringrijderij.  En warempel, ook nu zijn er weer heel wat deelnemers.

Bas Leenheer maakte daar, tachtig jaar geleden, mooie opnamen van die onlangs via zijn kleindochter Margreet Splinter, bij Bas Romeijn terecht kwamen. Zij lieten die opnamen digitaliseren, zodat Bas er een mooie filmreportage van kon monteren. Geniet van het Barendrecht van toen, want die film is nu te zien op basromeijnfilms.blogspot.com.